Edukativne ljetne radionice za najmlađe

Objavljeno: Nedjelja, 01. srpnja 2018. 15:32
Ocijeni
(0 glasova)

U nastojanju da se kulturno zabavne priredbe u sklopu Biogradskoj ljeta obogate novim sadržajima, Turistička zajednica u suradnji s Zavičajnim muzejom grada Biograda, pokrenula je održavanje edukativnih radionica za djecu.

Riječ je o radionicama kroz koje se najmlađima nastoji približiti kulturno naslijeđe ovoga područja. Tako je za prvu radionicu odabrana tema Glagoljica. Kako bi se djeci približilo ovo pismo, učila su se slova i načini na koji se mogu izraditi, govorilo o njihovom značenju ali i razgledao muzejski postav o glagoljaštvu. Što je glagoljica, kada i kako je nastala, kakva može biti i slično, djeci je nastojao u kraćim crtama objasniti Dario Brajković arheolog, pripravnik na stručnom osposobljavanju u biogradskom Zavičajnom muzeju. Tako je uz ostalo kazao kako je glagoljica staroslavensko pismo nastalo sredinom 9.stoljeća,koje se u hrvatskim krajevima zadržalo do 19.stoljeća.Autori ovog pisma smatraju se braća Ćiril i Metod, bizantinski redovnici iz Soluna, a svi sačuvani spisi, pisani su oblom ili uglatom glagoljicom.

Istaknut je ovom prigodom i jedan od  od najdragocjenijih hrvatskih spomenika „Baščanska ploča“ koja je pisana takozvanim prijelaznim oblikom glagoljice, što podrazumijeva oblu makedonsku i uglatu hrvatsku glagoljicu. Valja se prisjetiti da je ploča pronađena 15. rujna 1851. godine u crkvi sv. Lucije u Jurandolu na otoku Krku. U sklopu zbirke odljeva glagoljskih natpisa u  Zavičajnom muzeju nalazi se i niz drugih vrijednota, jer su grad Biograd i njegova okolica,posebice benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu, u prošlosti bili snažna uporišta glagoljaštva.

Na ovom području nastalo je mnoštvo hrvatskih glagoljaških spomenika od 14. do 19. stoljeća, a Zavičajni muzej čuva odljeve glagoljskih natpisa i pisane izvore pronađene na području Biograda, Pakoštana, Pašmana, Vrgade, Ćokovca, Turnja, Sv.Filipa i Jakova...Zanimljivo je što su ti natpisi  pronađeni na zidovima, nadvratnicama crkava i kuća, nadgrobnim spomenicima, krunicama bunara i posudicama za sveto ulje i slično, a bili su gravirani u kamenu, drvu ili metalu. Glavni pisari glagoljskih rukopisa bili su svećenici glagoljaši, koji su za potrebe svojih župa pisali razne knjige, oporuke i druge spise, koji su nam kasnije služili kao vrijedni izvori, jer spominju imena ljudi, godine i sl., a na taj način doprinose i spoznaji povijesnih činjenica.

Mladi polaznici tečaja  iskazali su zanimanje za staru hrvatsku baštinu, te se uz glagoljicu kroz ovakve edukativne radionice planiraju obraditi i druge slične teme. Jedna od narednih je upoznavanje s arheološkim nalazištem Gnalić iz koga je samo u Zavičajnom muzeju grada veliki broj eksponata, a najpoznatija je zbirka „Teret s potopljenog broda iz 16. stoiljeća.“J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA