Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

Građani pohrlili u Zavičajni muzej, nikad veće gužve i posjete

Objavljeno: Ponedjeljak, 04. veljače 2019. 10:25
Ocijeni
(0 glasova)

Zavičajni muzej Biograd na Moru na impresivni način je sudjelovao na četrnaestoj po redu Noći muzeja koja se događala u 130 hrvatskih gradova, na preko 250 lokacija. Noć muzeja bila je u znaku Pakoštana, a obilježila je fascinantna izložba radova 31 umjetnika s 1. Međunarodne likovne kolonije Pakoštane 2018. U sklopu navedene likovne izložbe predstavili su se i radovi 15 učenika Osnovne škole Pakoštane.

Muzej zakrčen posjetiteljima

- Međunarodna likovna kolonija održana je na inicijativu don Jure  Zubovića, župnika, i vjernika-suradnika župe Uzašašća Gospodinova u  Pakoštanima. Voditeljica likovne kolonije bila je Marija Balen, likovna  umjetnica iz Biograda. Organizaciji je nadasve pridonijela i Verica Kovač iz Zagreba, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera, u  uvodnom slovu kazao je domaćin Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.

Noć muzeja pod patronatom Zavičajnog muzeja i Grada Biograda na  Moru već je godinama postala nezaobilazan kulturni događaj i mjerilo  dobre "vibre". Zavičajni muzej je od 19 sati do ponoći bio sasvim zakrčen posjetiteljima, njih oko 700. Među njima i Hrvoje Malenica, pomoćnik ministrice kulture, Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana,  Tonči Šangulin, predsjednik biogradskog Gradskog vijeća, i drugi.

Dobro je biti dobar čovjek

- Na inicijativu don Jure, a koju su podržali Andrija Vanjak, ravnatelj  OŠ Pakoštane, te Senka Polegubić, likovna pedagoginja, animirana je i  grupa od 15 učenika viših razreda škole. Svakako treba istaknuti da se  svijet mladih odlikuje osobitošću likovne kreacije. U svojim nesputanim kompozicijskim rješenjima otkrivaju nove i njima do tada nepoznate prostore, razvijajući tako ljubav za likovnom stvaralaštvu, istaknuo  je prof. i likovni umjetnik Boris Žuža, predsjednik udruge Art-Forum- Zadar.

Noć muzeja u Biogradu je sjajna akcija i prigoda građanima da se uz  raznoliki i dinamičan program potpuno posvete kulturi a pritom uz  čašicu razgovora i zalogaj provedu i ugodnu noć. Ova noć bila je i na  slavu Božju, na radost ljudi i zajedničko posvećenje.

- Kako je lijep čist naraštaj, kako je lijepo biti dobar čovjek, vjernik -  dijete Božje. Darovati udrugama obilje darova u kistu, boji, platnu ponukan znatiželjom crkve, starog sela i njihovih uskih ulica, konoba,  dvora s uljudnim domaćinima. Oko te vuče i do plavog mora, tri biserna otoka sa crkvicom svete Justine. Brodočašće, molitve i pjesme, pa  opet plov oko rive, ophod oko župne crkve i misno slavlje. S dobrim  prijateljima i vodičima doploviš do Vranskog jezera, onda stara srednjovjekovna viteška Gradina i Maškovića han sa svojim znamenitostima. Sve ovo je pred vama, draga braćo i sestro, dame i gospodo napravljeno u Pakošanima u 2018. u dvjema likovnim kolonijama, poručio je  don Jure Zubović nakon prigodnog i nadahnutog obraćanja Verice Kovač.

Torta za spektakularnu noć

Za svečani štimung s pregršt narodnih duhovnih i napjeva brinuli su  se raspoloženi i raspjevani članovi KUD-a Pakoštane i Župnog zbora  župe Uzašašća Gospodina.

- Osim ove fascinantne izložbe mnoštvo posjetitelja sa zanimanjem i  znatiželjom pogledalo je i stalni svjetski vrijedni postav "Zbirka Teret  potopljenog broda iz 16. stoljeća", jedinstvenu  izložbu "Tko su bili ti  strašni Hrvati? " (Who were those "terrible Croats"?), na kojoj je prikazan izbor iz arhivskog, bibliotečnog i slikovnog gradiva o sudjelovanju  Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu (1618. - 1648.) i druge, ponosno će  Samardžić.

Na bogatim stolovima degustirali su se domaći kolači, a veliku  svečarsku tortu na tri etaže zajednički su presjekli don Jure i Marija Balen uz asistenciju Verica Kovač, Draženka Samardžića, Borisa Žuže,  prof. Slavice Oštrić iz OŠ Braće Radić iz Pridrage i drugih.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA