Svečano otkrivena spomen ploča stradalima u Solinama 14. lipnja 1993. godine

Objavljeno: Subota, 15. lipnja 2019. 08:44
Ocijeni
(0 glasova)

U povodu 26. obljetnice pogibelji pripadnika Specijalne postrojbe HV-e i dvoje civila koji su poginuli na plaži Soline 14. lipnja 1993. godine, otkrivena je spomen ploča, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na žrtve ovoga tužnog događaja u gradu Biogradu.
Naime,  već ranije Udruga 1. A Satnije 113. brigade ZNG-a pokrenula je inicijativu za podizanjem ovog spomen obilježja, a koja je uz pomoć grada Biograda konačno i realizirana. U nazočnosti rodbine poginulih i stradalih, te velikog broja uzvanika i građana grada Biograda, gradonačelnik Ivan Knez je kazao:  Danas smo se okupili na ovom mjestu u prigodi 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi Hrvatske vojske  i civila. Naime, na današnji dan te 1993. godine oko 15 sati i 30 minuta na ovom mjestu smrtno je stradalo pet osoba. To su Karlo Pajić, Marijan Pulić i Jozo Tomić, pripadnici Hrvatske vojske, te Danijela Vidaković i Lidija Vrankulj, civilne žrtve. S privremeno okupiranog područja ničim izazvane, neprijateljske snage izvršile su napad te ispalili dvije rakete s pirotehničkim punjenjem takozvane „zvončiće“ na civilne objekte i plažu Soline. Uz ovih pet poginulih, stradalo je u tom napadu još sedam osoba i to Stevo Jergović, Dalibor Čović, Neven Maleš, Mladen Galić, Sebastijan Perišić, Dalibor Drlić i Tanja Tolić. Stoga vas ovom prilikom pozivam da minutom šutnje odamo počast svim stradalim na plaži Soline ali i svim žrtvama velikosrpske agresije, svim poginulim braniteljima i civilima koji su položili svoje živote na oltar Domovine, kazao je gradonačelnik Knez.
Nakon himne „Lijepa naša“ koju je izvela klapa „Bunari“ prigodnim riječima obratili su se nazočnima predstavnici 1. A Satnije 113. brigade, te drugi uzvanici članovi brojnih udruga koji su došli odati počast i pokloniti se žrtvama na ovoj tužnoj svečanosti. Između ostalih tu je Udruga veterana, OMB Kobra, SJS Jastrebarsko, Udruga 142 brigade, Zajednice udruga Veterana vojne policije, Udruga ratnih veterana, 7. domobranska pukovnija, Udruge hrvatskih branitelja, udruga Žene u Domovinskom ratu, Udruga udovica poginulih branitelja i to iz raznih mjesta Zadarske županije i šire. Svi oni govorili su s puno emocija, srcem, jer sjećanja sama naviru. Bilo je tu prigodnih riječi i stihova samih branitelja, čuli su se i stihovi kninskog pjesnika Ante Nadomira Tadića-Šutre „Vojnik ne smije plakati“.
No puno toga izrečenog za govornicom na ovom tužnom skupu dalo se prepoznati i u stihovima Ivice Matešića Jeremije, branitelja, dragovoljca, ali i priznatog pisca, pjesnika, esejista s velikim književnim opusom na temu Domovinskog rata. Iz knjige „Pjesma Garde Hrvatske“ citiramo dijelove pjesme, a koja najbolje definira  puno toga danas rečenog. „Nitko nije mogao reći da će ispisati najslavniju povijest svojega roda. Bilo je među njima i lijevih i desnih. Krivih i pravih-radnika, radnika, težaka i nešto malo intelektualaca. Ljubav prema domovini, čestitost i siromaštvo bijahu njihov znamen. Zemlja im je bila sve. Umirali su, ubijali zbog nje, zbog sna starog devet stotina godina. Uglavnom bijahu vjernici, mada je među njima i ateista bilo. No to nije bilo važno. Važno je bilo braniti Hrvatsku. Promjenjivom srećom gubili su ili dobivali jer nadu i vjeru u pobjedu nikada napustili nisu. Okrutan život-nauči ih kultu hrabrosti. Svoje bitke opjevaše sami kako su znali. Sirovim jezikom i velikim djelima. Povijesti ne darovaše niti jednog političkog vođu, no slijedili su najhrabrije i najmudrije među sobom. Njih nazivahu časnicima, zapovjednicima. Nisu ginuli zbog svojih vođa ili pak avanturizma, već zbog Slobodne Države Hrvatske. Njihov pepeo razasut je diljem hrvatske bojišnice po gotovo nepoznatim mjestima domovine. Jer samo svijet bijaše svjedokom njihove borbe. Stoga su narodu ostavili jedino što su imali SVOJE POŠTENJE…….
Svi oni zaslužuju poseban pijetet, svi oni zaslužuju da ih se pamti, sjeća i spominje, kako ne bi ostali zaboravljeni. Tako i žrtve biogradskih Solina zaslužuju svoju spomen ploču, a koju su danas na ovoj svečanosti u biogradskim Solinama otkrili sami roditelji, odnosno rodbina poginulih. Tako da, i kada svi odu, ona i dalje priča svoje priče moru i kamenu. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA