Docek Biograd 2019 web 1

Aktivnosti u dječjem vrtiću "Biograd" za vrijeme mjeseca knjige

Objavljeno: Utorak, 14. studenoga 2017. 08:23
Ocijeni
(0 glasova)

Iako u neposrednom radu s djecom odgojitelji biogradskog dječjeg vrtića već od jasličke dobi integriraju slikovnice kroz sva odgojno obrazovna područja utječući tako na cjelovit razvoj djeteta, za vrijeme mjeseca knjige u svim odgojnim skupinama intenzivnije se čitaju i pričaju priče. Što se sve do sada događalo i što će se još dogoditi na tu temu, kazala nam je nešto više Višnja Milačić Žurić pedagoginja u vrtiću "Biograd".
Tijekom trajanja mjeseca knjige u prostoru hodnika vrtića oformili smo malu vrtićku knjižnicu i čitaonicu. U tom prostoru djeca su svakodnevno slušala priče, pričala, izmišljala svoje priče, pričala priče kroz dramatizaciju uživljavajući se u različite uloge razvijala sposobnost izražavanja različitih emocija. U tu našu malu vrtićku knjižnicu djeca su svakodnevno mogla donosila vlastite slikovnice te posuđivati slikovnice i nositi ih kući za zajedničko čitanje s roditeljima. Cilj nam je bio senzibilizirati roditelje na važnost ranog čitanja djeci, stvaranje obiteljskih rituala čitanja, a kod djece razviti pravilan odnos prema knjizi posuđivanjem neoštećene slikovnice. Slikovnice su na ovaj način bile značajna povezanost djeteta, roditelja i vrtića. Svaki petak imali smo "pričaonicu" u kojoj su se odgojitelji i pedagoginja izmjenjivali čitajući, a u što su se mogli uključiti i roditelji koji su to željeli.
Budući da roditelji imaju veliku ulogu u poticanju čitanja i razvijanja pozitivnog stava prema čitanju kod djece, osim uključivanja u aktivnost s djecom kroz mjesec knjige, organizirali smo u vrtiću i predavanje, te radionicu za roditelje pod nazivom "Čitajmo djeci-odgojno obrazovna vrijednost slikovnice". Tako su primjerice, roditelji na tim predavanjima i radionicama imali priliku saznati nešto više o funkciji slikovnice u životu djeteta, kriterije procjene, odgojno obrazovne vrijednosti slikovnice, te kako i što čitati s obzirom na dob djeteta, ali i kako se u vrtiću čitaju slikovnice na hrvatskom i engleskom jeziku.
Ove radionice u našem vrtiću vodile su odgojiteljice Darija Vuksan i Darija Smajić, a predavanje pedagoginja Višnja Milačić Žurić. Dio aktivnosti u sklopu trajanja "Mjeseca hrvatske knjige", odvija se i izvan vrtića, jer su naši polaznici posjećivali Gradsku knjižnicu koja je također organizirala niz prigodnih kreativnih radionica što je za svaku pohvalu, zaključila je Višnja Milačić Žurić. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA