Zavičajni muzej obilježio manifestaciju 'Noć muzeja'

Objavljeno: Subota, 27. siječnja 2018. 12:14
Ocijeni
(0 glasova)

Otvorenjem izložbe geometrijskih atrakcija, radionicom za najmlađe, te besplatnim razgledanjem muzejskih postava, obilježena je manifestacija Noć muzeja u biogradskom Zavičajnom muzeju.
Ravnatelj muzeja gospodin Draženko Samardžić pozdravio je sve nazočne koji su već na samom početku večeri napunili muzejski prostor. Prvo u nizu događanja bilo je otvorenje izložbe zadarskog likovnog umjetnika prof. Borisa Žuže, pod nazivom "Svijet lirsko-geometrijskih apstrakcija". O njoj je sam autor kazao: Stvarnost koja nas okružuje je promjenjiva i neodređena u množini svojih pojavnosti...Sve je u nekom kretanju i mijenama suodnosa subjekt - objekt i obratno. Trajna je potreba za evolucijom k novim spoznajama i otkrićima, zastoj je siguran put u dekadenciju. Ljudske jedinke mijenjajući prirodu mijenjaju i sebe...gradeći neke nove svjetove. Razvedenost kompozicije kao poigravanje, horizontalama, vertikalama, dijagonalama, kružnim smjerovima....simetrijom i asimetrijom, figuracijom i nefiguracijom, sazvučjima naglašenih tonalnih vrijednosti boja...može emanirati mir i nemir, harmoniju i desharmoniju, ljepotu i ružnošću, figurativnost i nefigurativnost, svjetlost i tamu...kao nebrojiv zbroj mogućnosti. Djelić slobode je u njihpovom odabiru i kompozicijskoj slagalici, čiji je kreator jedinstveno ljudsko biće-umjetnik.
Bez potrebe namjene, umjetnina kao likovna kreacija, oslikava ne samo oku, koje nastoji da vidi ono što promatra. "Autor je ovom promocijom obilježio 45-u godišnjicu prve samostalne izložbe od 1973.-2018. godine do danas".
Uz otvorenje izložbe upriličen je i glazbeni dio programa u kome su nastupili polaznici biogradske Glazbene škole, dok je prigodne stihove o muzeju i kulturnom blagu uopće govorila Radica Vrančić. Najveći broj posjetitelja razgledao je muzejske zbirke uz stručnu pomoć djelatnika muzeja koji su im bili na raspolaganju, dok je posebnu pozpornost privukla i radionica izrada predmeta na lončarskom kolu u kojoj su mogli sudjelovati i posjetitelji. Najviše zainteresiranih bilo je među najmlađima koji su se rado okušali i toj disciplini, te izradili predmete koje će ponijeti doma za uspomenu.
Ravnatelj Draženko Samardžić naglasio je i kako je tema ovogodišnje Noći muzeja sport te je  bilo i razgovora na tu temu, dok je u djelu muzeja osigurano gledanje polufinalne utakmice Europskog prvenstva u rukometu. Zadovoljni smo posjetom naših građana na ovo događanje u muzeju, jer je evidentno da je odaziv iz godine u godinu sve veći, dolaze čitave obitelji, a posebno raduje i veliki broj mladih, kazao nam je ravnatelj Samardžić.J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA