Gnalic Project - Photogrammetry
Za čišći i ljepši Biograd!Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite


U gradu Biogradu  prigodno je obilježen 1. ožujak Međunarodni dan civilne zaštite i dan civilne zaštite RH.

Tim povodom u Gradskoj vijećnici grada Biograda u nazočnosti brojnih uzvanika, predstavnika Civilne zaštite, Crvenog križa, Turističke zajednice, Ureda za obranu, Javne vatrogasne postrojbe, te civilnih udruga i drugih, predstavljen je sustav civilne zaštite Grada.

Budući da je Biograd domaćin ovog događanja za područje Zadarske županije skupu su uz domaće, nazočili i predstavnici Županije i grada Zadra na čelu sa Darkom Teskom pročelnikom PUZS Zadarske županije.

Sve nazočne pozdravio je gradonačelnik grada Ivan Knez, te ih upoznao s programom i dosadašnjim aktivnostima iz kojih je razvidno da je Grad Biograd dao značajan doprinos uspostavi i razvoju sustava civilne zaštite na ovom području. Nazočni su imali prilike vidjeti video projekcije niza aktivnosti poput NATO-ove vježbe IDASSA 2007 te međunarodne civilne vježbe-obuke Camp Supor Unit, održane 2011. godine u Biogradu. Također i iznimno značajnu vježbu zaštite i spašavanja, koja se pod nazivom Izlet održala u staroj gradskoj luci u Biogradu na moru 2010 godine. Riječ je o vježbi čija tema je bila spašavanje putnika iz gorućeg broda u priobalnom pojasu. Ovu zahtjevnu vježbu organizirali su Stožeri zaštite i spašavanja Biograda i Zadarske županije, JVP Biograd, INA d.d. DUZS-Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar, ujedno i koordinator vježbe u kojoj je sudjelovala 91 osoba. Ova vježba pokazala je koordinirano gašenje požara na plovilu, spašavanje i evakuaciju izletnika točnije djece s plovila na obalu, prihvat na obali te njihovo zbrinjavanje kao i čišćenje naftne mrlje na benzinskoj postaji.

Kao i u drugim sličnim vježbama grad Biograd prikazao je rješavanje situacije vlastitim snagama Stožera za zaštitu i spašavanje, a čija glavna operativna snaga bila JVP Biograd uz sudjelovanje DIP-a Zadar, tada u sastavu PUZS Zadar. Uz njih u vježbi su sudjelovali i ŽO 112, Pomorska i temeljna policija, Lučka kapetanija, hitna medicinska pomoć i druge službe koje se bave zaštitom i spašavanjem kao redovitom djelatnošću. Od vlastitih snaga Grad Biograd angažirao je Ronilački klub, komunalnu tvrtku Bošana, Srednju školu Biograd, a od neprofesionalnih snaga koje se bave zaštitom i spašavanjem sudjelovao je Crveni križ Gradsko društvo Biograd na moru, dok su važnu ulogu u ovoj vježbi imali i djelatnici benzinske postaje INA.

Obilježavanje 1. ožujka - Međunarodnog dana civilne zaštiteNakon prezentacije dosadašnjih aktivnosti bilo je riječi i o sadašnjem stanju sustava zaštite i spašavanja.Obnovljena je i popunjena postrojba civilne zaštite, te takvo stanje organiziranosti popunjenosti i obučenosti operativnih snaga, omogućava efikasan odgovor na prirodne i tehničke katastrofe i nesreće, te organizaciju i provođenje složenih vježbi zaštite i spašavanja, kao i aktivnu ulogu civilne zaštite u njima, rečeno je uz ostalo ovom prigodom.

Zadovoljan sam svime što sam vidio i čuo, kazao je Darko Tesko, napominjući kako je grad Biograd prihvatio vrlo kompleksne vježbe i odradio to bez problema, što je najbolji dokaz i potvrda iznimne spremnosti. Upoznao je nazočne i sa stanjem civilnog sustava u županiji, te naglasio  da u 28 općina, šest gradova i 34 JLS imaju planove civilne zaštite, a i nadalje smo u fazi formiranja postrojbi civilne zaštite, kazao je on.

Ovom prigodom gradonačelnik Ivan Knez uručio je priznanja i zahvalnice za doprinos u aktivnostima na planu civilne zaštite Krunoslavu Pešiću, Branki Kulaš ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa i Darku Baniću Zapovjedniku JVP Biograd na moru.

Na gradskoj rivi ispred zgrade Gradske uprave održana je smotra i mimohod postrojbe civilne zaštite grada Biograda, te vatrogasnih postrojbi, a svoj doprinos ovom svečanom događanju dale su i biogradske mažoretkinje.J.F.

 

FOTOGALERIJA OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA CIVILNE ZAŠTITE


Datum objave: Petak, 01. Ožujak 2013. godine

Izvor: Grad Biograd na Moru


Obavijesti

Dostava Rješenja javnom objavom, 30. siječnja 2015. godineNa temelju članka 95. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine“, broj 47/09.) i čl. 3. i 10. Odluke o unutarnjem ustrojstvu Gradske uprave Grada Biograda na Moru...

30.01.2015

Više obavijesti

Vespa World Days

Događanja

Program aktivnosti povodom Dana Grada Biograda na MoruPROGRAM AKTIVNOSTI POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA BIOGRADA NA MORU I BLAGDANA SV. STOŠIJE NEBESKE ZAŠTITNICE...

12.01.2015

Više događanja