Program društveno poticane stanogradnje (POS) - 2. natječaj Biograd na Moru

Novo!Konačna lista reda prvenstva

08.04.2016.

II. Javni natječaj za kupnju stana iz POS-a

23.11.2015.

Program društveno poticane stanogradnje (POS) Biograd na Moru

Konačna lista reda prvenstva

04.11.2015.

Javni natječaj za kupnju stana iz POS-a

22.07.2015.
Za čišći i ljepši Biograd!Biograd postaje centar za istraživanje potopljenih brodova na SredozemljuNaš do sada najveći i najbogatiji hidroarheološki nalaz na Jadranu, brod koji je u mjesecu studenom 1583. godine potonuo kod otočića Gnalić između otoka Pašmana i Vrgade, na udaljenosti od oko tri nautičke milje jugoistočno od Biograda na Moru, krije nova, senzacionalna otkrića.

Do danas ni jedno istraživanje nekog srednjovjekovnog podvodnog arheološkog lokaliteta nije donijelo tako brojne i spektakularne nalaze. Takve nalaze svijet još nije vidio!

Obznanjeno je to na sastanku koji su biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer i Ivan Čupić, voditelj LAG Laura, u talijanskoj Veneciji održali sa Maurom Bondiolijem, jednim od najznačajnijih stručnjaka u Europi na području podvodne arheologije odnosno potopljenih brodova na Sredozemlju, voditeljem EU projekta "CI-Med" na kojem će sudjelovati 18 partnera iz šest država - Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Francuske i Španjolske.

Projekt "težak" četiri milijuna eura

Projekt će trajati pet godina, a ukupna vrijednost projekta je preko četiri milijuna eura, rekao je Čupić.

Sve ove radnje se poduzimaju s ciljem planiranja jednog potpuno novog muzeja u gradu Biogradu na Moru na temu potopljenog broda Gnalić. Bio bi to i centar istraživanja potopljenih brodova na Sredozemlju po čemu bi Biograd bio svjetski poznat. Aplicirat će se na sredstva Europske Unije.

GnalićRiječ je o za sada jedinstvenom nalazištu u Mediteranu, koji dovodi do mnogih novih spoznaja o europskoj i mediteranskoj pomorskoj trgovini, te brodogradnji i plovidbi u vrijeme kasne renesanse, objašnjava Bondioli, povjesničar i predavač u Veneciji.

Važno je napomenuti da Bondioli već gotovo godinu dana intenzivno radi na predmetu potopljenog broda kod otočića Gnalića. Zadnje istraživanje je bilo proteklog ljeta kada je 20-ak istraživača iz cijelog svijeta istraživalo lokalitet potopljenog broda.

-         Paralelno s time, Bondioli vrši svoj vlastiti rad u venecijanskoj povijesnoj arhivi te dolazi do novih spoznaja koje će se objaviti krajem mjeseca ožujka u Biogradu, na sastanku sa svim relevantnim čimbenicima, od Ministarstva kulture do Sveučilišta u Zadru, najavio je Čupić.

Supermarket na dnu mora

Iz ostataka broda na dubini od oko 32 metra jasno se izvodi zaključak kako je riječ o živom svjedočanstvu vremena, zaustavljenom trenutku jednog segmenta svakodnevnog života na izmaku 16. stoljeća i posljednjim odjecima visoke renesanse.

- Njegovi brojni predmeti po količini, vrsti i načinu izrade predstavljaju i najbogatiji nalaz venecijanskog stakla iz Murana. To je u stvari "supermarket" na dnu mora, s robom, počevši od igle, pa sve do topa, podsjeća Stopfer.

Veći dio ovih predmeta izložen je kao stalna postava pod nazivom "Gnalić - blago s morskog dna" u Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru. A kako je nalazište otuđivano bala svilenog damasta je kao i sav tekstilni materijal konzervirana u privatnoj Zakladi Abbego u Riggesburgu u Švicarskoj.

Posebnost brodoloma očituje se u činjenici da se na njemu nalazilo 5.000 okruglih brodskih stakala koja je u Veneciji naručio turski Sultan Murat III kako bi obnovio svoj harem koji je nastradao u velikom požaru. Riječ o trgovačkom brodu imenom Gagliana Grossa, otkriveno je i ime kapetana, rečeno je.

Staklo iz Murana - simbol elegancije i šarma

GnalićVenecijanska zrcala skuplja su od zlata, a umijeće puhanja stakla najljubomornije je čuvana tajna Republike. Otok Murano zato je bio i dom i zatvor puhačima stakla, rečeno je na prezentaciji puhanja stakla na ovom otočiću u venecijanskoj laguni.

Zbog opasnosti od požara, Venecija je sve staklarske peći preselila na Murano, otok sjeverno od Venecije. Gotovo 8.000 radnika konstantno je boravilo na Muranu, kako ne bi slučajno otkrili tajnu staklarske umjetnosti, prezentirano je na otoku Murano.

I danas se u Muranu proizvode istim tradicionalnim metodama brojni predmeti od stakla, od predmeta suvremene umjetnosti i dizajna, do nakita, lustera i figurica za svačiji ukus.

Lusteri i lampe od murano stakla oduvijek su simbol elegancije i šarma, zbog svoje dugovječnosti predstavljaju blago koje se u obitelji prenosi s koljena na koljeno, zaključili su svjetski poznati staklari s Murana.

Senzacionalna otkrića kod otočića Gnalić

Brodolom kod otočića Gnalića službeno je evidentiran 1967. godine, bila je to svjetska arheološka senzacija. Zahvaljujući iznimnom trudu Ksenije Radulić, Sofije Petricioli, Ive Petriciolija, Božidara Vilhara i Zdenka Brusića, do 1973. provedeno je pet kraćih zaštitnih akcija prilikom kojih su izvađeni najatraktivniji površinski nalazi, preostali nakon nemilosrdne pljačke nalazišta. Vađenje potonulih predmeta predstavljalo je senzaciju u domaćim i svjetskim razmjerima, te potaklo osnivanje Zavičajnog muzeja u Biogradu na Moru.

Voditelji prošlogodišnje podmorske istraživačke kampanje bili su doc. dr. sc. Irena Radić Rossi (Sveučilište u Zadru) i prof. dr. sc. Filipe Castro (Sveučilište Texas A&M), dok se rad u Zavičajnom muzeju odvijao pod vodstvom njegovog ravnatelja Draženka Samardžića i konzervatora Petera Fixa (Sveučilište Texas A&M).

 

Datum objave: Ponedjeljak, 04. Ožujak 2013. godine

Izvor: Zadarski list


Obavijesti

JAVNI OGLASOdlukom predsjednice Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zadru od 10. listopada 2016., otvorena je zemljišna knjiga formirana u postupku obnove zemljišne knjige za k.o....

20.10.2016

Više obavijesti

Događanja

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici BiogradPovodom mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Biograd 20. listopada s početkom u 18 sati, gostovat će zadarski pisac Želimir...

19.10.2016

Više događanja