Biograd summer kolovoz 2019 1920x500

Gradska knjižnica

Obala Kneza Branimira 52
Tel. 023/386-487
Fax. 023/386-487
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ravnateljica: Jelka Sipina

gkbnm.hr

E katalog


Radno vrijeme s korisnicima

ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 15 sati,
utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati
subotom od 8 do 13 sati


Iz povijesti knjižnice

Knjižnica je osnovna odlukom Narodnog odbora općine Biograd n/M 01.04.1963. godine pri Narodnom sveučilištu Biograd n/M. Radom je započela 1964. godine. Od samog početka radila je u neadekvatnim prostoru koji je iznosio oko 25 m2 i bio vlažan. Godine 1978. preseljava se u sadašnji prostor koji iznosi oko 100 m2, u kojem je dobro funkcionirala, imala je tri djelatnika do 1991. godine. Dosegla je svoj "zenit" u tih nekoliko godina, imala je oko 1500 članova. Početkom 80-ih prostor, počinje biti tijesan i započinju prve improvizacije: nadogradnja polica iznad Standarda, sužavanje prostora za djelatnike u korist fonda, preseljavanje voditelja knjižnice u prostor namijenjen za studijsku čitaonicu...
U to vrijeme uz središnji odjel imala je, fizički neodvojen odjel za dječju književnost, čitaonicu od 25 m2 koja je osim časopisa redovito kupovala dnevni i tjedni tisak, nadležna joj je bila Regionalna knjižnica Split sa svojom matičnom službom. Knjižnica od 80-ih iskazuje potrebu za većim prostorom do danas.
Kroz cijelo vrijeme rata radila je pod posebnim okolnostima, ali je počela i njena devastacija. Budući se radilo i radi o vlažnom prostoru prestala se koristiti čitaonica, koja je u potpunosti bila uništena.
Od 2000. godine, počinje drugi dio njene povijesti, ali sa istim, odnosno uvećanim problemima (prostor, vlaga, novac, konačan proces osamostaljenja).
Kroz 2000. i 2001. godinu u potpunosti je napravljena sanacija čitaonice.  U čitaonici se danas nalazi vrlo lijepa zbirka priručne građe, časopisi, tisak, obogaćena je umjetničkim slikama, radovima djece...
Uređeni su i svi prostori knjižnice. a te su se aktivnosti i promjene odrazile na brojnost članstva.

Knjižnica za korisnike nabavlja jedan naslov novina i brojne časopise: Jezik, Okoliš, Hosteler, Meridijani, Drvo znanja, Ekološki glasnik, Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Vita, Zvrk, Hrvatski zemljopis, OK, Una terra, Dječji klub, National Geographic junior, Turist plus, Moj planet, Erasmus.

Za pretraživanje interneta korisnici koriste 3 PC-a po cijeni od 10, 00 kuna na sat.

Knjižnica organizira kulturno animacijske aktivnosti za djecu i odrasle među kojima su: književne večeri pod motom "Čuvajmo čakavsku rič",  okrugli stol u suradnji s Udrugom za ravnopravnost spolova,  edukativne radionice u "Mjescu hrvatske knjige" u organizaciji i izvođenju knjižnice i Dječjeg vrtića Biograd n/M. , suradnja s OŠ Biograd n/M.

Novosti

Obavijesti

Događanja

Natječaji

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA