Avantura à la carte – karta koja kroz zagonetke otkriva posebnosti Biogradske rivijere

Objavljeno: Petak, 25. svibnja 2018. 08:01
Ocijeni
(0 glasova)

Avantura à la carte na prvi je pogled tipična turistička karta, ali već na drugi predstavlja maštovit i interaktivan vodič koji kroz rješavanje zagonetki turiste vodi u razgled pet odredišta Biogradske rivijere - Biograda na Moru, Pašmana, Tkona, Pakoštana te Sv.Filipa i Jakova
"Na tom je trgu postavljena spomen-ploča glazbeniku koji je svojim notama postao neizbrisiv dio baštine dalmatinske pjesme. U kućicu upišite nadimak po kojem je bio poznat". Tako glasi jedan od 30 zadataka osmišljenih za turiste gladne sadržaja kojima su autori karte namijenili itekako aktivnu ulogu! Od istraživanja veličanstvenog Maškovića hana u Vrani, najzapadnijeg spomenika turske svjetovne arhitekture u Europi, uspona na brdo Straža otkud puca fantastičan pogled na Kornatski arhipelag i Vransko jezero te otkrivanja veze između Norvežana i Velikog Bokolja, najvećeg vrha otoka Pašmana - Avantura à la carte poziva turiste na istraživanje, upoznavanje i zabavu kroz jednostavne, ali efektne zagonetke. Osmišljene su tako da turist u potpunosti doživi Biogradsku rivijeru te bude nagrađen za svoj trud poklon suvenirima i raznim popustima.
A kako je koncipirana ova iskustvena vodič-igra za (avan)turiste? Avanturu à la carte čini pet istraživačko-turističkih misija. Svako odredište, a naposljetku i cijela Biogradska rivijera, otkrivaju se kroz zadatke koje je moguće riješiti jedino na terenu. Svaka destinacija na karti označena je zasebnom bojom, ima pripadajuću zemljopisu kartu s označenim lokacijama koje treba obići, kartice s brojem, nazivom i opisom lokacije te zadatkom koji treba riješiti. Postoje dvije vrste zadataka, jedan je upisivanje traženog pojma u za to predviđenu kućicu, a drugi su fotokote odnosno mjesta na kojima je potrebno snimiti fotografiju kao dokaz posjeta. Lokacije se mogu obilaziti bilo kojim redom. Zadaci su jednostavni, ali zahtijevaju malo truda od čitanja natpisa na crkvenim satovima, simbola s kamenih zidova ruševnog dvora do pronalaska najboljega kadra za rješavanje foto kote.
Rješenja se upisuju u križajku koja se nalazi na karti, a završna rješenja destinacija vode do konačnog rješenja igre koje pak turiste odvodi u daleku prošlost, ali i do nagrada! Ovisno o broju riješenih zadataka koje upisuju u kupon, turisti će biti nagrađeni prigodnim poklonima, suvenirima i popustima koji se, uz predočenje ispunjenog kupona i fotografija fotokota, mogu preuzeti u bilo kojoj turističkoj zajednici Biogradske rivijere ili mogu biti poslani poštom.
Najveća je nagrada  zasigurno osjećaj da su kroz zabavu i istraživanje otkrili najljepše vidike, najvažnije znamenitosti i, oku, često skrivene, posebnosti Biogradske rivijere koje im je vodič-igra Avantura à la carte servirala kao na pladnju.

***Ideja nagradne igre Avantura a la carta pokrenuta je u unutar projekta Hrvatske turističke zajednice  PPS Hrvatska 365 gdje su se u okviru destinacije Biograd – centar Jadrana okupile općine i turističke zajednice  Pakoštana, Sv.Filip i Jakova, Tkona, Pašmana te grad Biograd na Moru.
Dugo smo promišljali kako turistu ponuditi mogućnost da  na  jedinstven način doživi atraktivan prostor  koji u svojim granicama  objedinjuje jezero, more, otoke, plodna polja, vidikovce, izvore vode, kulturne spomenike ali i Park prirode te ornitološki rezervat.  
Stoga smo došli na ideju da sve najzanimljivije lokalitete povežemo u zajedničku priču istraživanja prostora na način da se zanimljivim pristupom u obliku u pitanja i dobivanja točnog odgovora zainteresira potencijalne posjetitelje da se odvaže na avnturu koja im nudi mogućnost obilaska i upoznavanja destinacije na drugačiji i zanimljiviji način.
Igra je namijenjena svoj populaciji – mladima, obitelji sa djecom, srednovječnoj dobi...jer smo pri izradi iste uzeli u obzir da dostupnost, povezanost i informativnost bude jednostavna uz očekivani kreativni moment sudionika koji se moraju ipak aktivno uključiti u priču.
Goste ovim potičemo da se odvaže, probude dijete u sebi i krenu u avanturu koja nudi uživanje u jedinstvenim vizurama, novim spoznajama i otkrićima te  okusu sreće kad u konačnici otkriju završno rješenje nagradne igre Avanture a la carte i pri tom osim prigodnog poklona ponesu sa sobom uspomenu na drugačije proveden godišnji odmor.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cilj je bio da povezivanjem najatraktivnijih lokaliteta - prirodnih, povijesnih, kulturnih i svih naših mikrolokacija uz ostalu turističku ponudu nagradna igra bude dodatni motivator dolazak turista na prostor naše destinacije u vrijeme pred i pod sezone.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA