22. listopada 2022.

Večer uz "Doručak" Dinka Mihovilovića

Susret s autorom romana "Doručak" Dinkom Mihovilovićem u biogradskoj Gradskoj knjižnici bio je bez sumnje jedno korisno i prije svega ležerno druženje.

Mladi autor dvaju romana i trećeg u nastajanju, pričao je o ideji za nastanak, tematici i što ju je tijekom pisanja odredilo u nekim detaljima, te što slijedi u njegovim daljim uratcima od kojih su neki već gotovo uobličene cjeline.

U „Doručku“ kazao je uz ostalo, nisam htio sve likove opisati do zadnjeg detalja, ostavio sam prostora. Mišljenja sam da u njemu ima dosta informacija i tragova da pažljiv čitatelj to može učiniti sam. No, nekima se to svidjelo, a nekima baš i ne jer smatraju da je to nedostatak u djelu. Priču o junakinji po imenu Mia, autor je gradio na priči o mladoj zagrebačkoj obitelji naizgled idiličnog života a završava mračnom, mučnom i užasnom tragedijom. No, svakako vrijedi pročitati i pronaći možda i mali tračak nade jer ona ipak uvijek postoji.

Ovom prigodom bilo je riječi i o drugom romanu ovoga autora "Krletka od mora" koja je slojevita obiteljska drama koja progovara i o neizrecivom. U njoj autor ulazi u rakurs ženske junakinje, postižući maksimum emocija zbog kojih se ovaj roman još dugo ne zaboravlja nakon čitanja. No sudbina ovih dvaju romana očito sigurna jer knjige se dobro prodaju, što znači da suvremeni mladi pisci imaju što za reći, a naš večerašnji gost ponajprije, jer knjige za prodaju nije bilo.

Na pitanja ravnateljice Tihane Jurišić kakvi su daljnji planovi, radi li na nečem novom, autor je rado odgovorio. Da, već radim na trećem romanu radnog naziva „Sestre“ iako ne znači da će ostati i naziv romana. Taj roman krenuo je od jedne početne scene popraćene s nekoliko tonova koje sam čuo kad sam u glavi vidio tu scenu "Soundtrack" za nadolazeći roman bila bi pjesma “Inside“ benda Unkle, a što je neobično jer taj bend uopće ne pratim niti znam ijednu drugu njihovu pjesmu osim “Inside“. Jednostavno tonovi njezinog uvodnog djela su mi se učinili kao zvuk i atmosfera nove priče, a vidjet ćemo kako se sve uklopiti. Ne znam kada će roman biti u tisku no nadam se uskoro. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA