27. listopada 2022.

Više od 300 izlagača na ovogodišnjem Biograd Boat Show-u

U Marini Kornati, u organizaciji i domaćinstvu Ilirije d.d, u Biogradu na Moru u srijedu je otvoren 24. međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show, kao najveći nautički sajam u Srednjoj Europi i zlatni član Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova koja okuplja 36 istaknutih svjetskih nautičkih sajmova.
Karakter samog sajma, s izložbom brodova u moru, te štandova izlagača na gatovima i na prostoru treće najveće marine u Hrvatskoj, omogućio je održavanje kontinuiteta manifestacije i ove godine.

Na 24. Biograd Boat Showu koji je od iznimnog značenja za hrvatsku nautiku i turizam uopće sudjeluje preko 300 izlagača te je izloženo preko 300 plovila duljine od 2 do 22 metra. Sajam je u nazočnosti predsjednika uprave Ilirije d.d. Gorana Ražnjevića, organizatora i domaćina sajma, svečano otvorio Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz prisustvo Tončija Glavine, državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta, Šime Mršića, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede, Šime Vickovića, zamjenika župana Zadarske županije, Ivana Kneza, gradonačelnika grada Biograda na Moru, Kristjana Staničića, direktora Hrvatske turističke zajednice i Dragana Kovačevića, potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Predsjednik uprave domaćina i organizatora sajma Ilirije d.d. Goran Ražnjević istaknuo je:

„Ovo je posebna godina za nas u Iliriji u kojoj obilježavamo 65 godina njenog kontinuiranog poslovnog djelovanja i 45 godina od izgradnje prve namjenske luke nautičkog turizma, naše Hotelske luke Kornati iz koje je započeo razvoj hrvatskog nautičkog turizma, i nabavke prve vlastite charter flote od 40 Elanovih plovila. Nadalje, Ilirija je svoj daljnji doprinos razvoju nautičkog turizma učinila već 1985. godine izgradnjom prve faze Marine Kornati, kapaciteta 705 vezova i kategorizacije 4 sidra, u kojoj se od svojih početaka održava Biograd Boat Show. Prepoznavši potencijal nautičkog turizma na ukupan turistički i gospodarski razvoj naše destinacije, a s ciljem stvaranja cjelogodišnjeg poslovanja, Ilirija je prije dvadeset i četiri godine pokrenula nautički sajam Biograd Boat Show. Biograd Boat Show jedan je od rijetkih nautičkih sajmova u svijetu koji je u iznimno izazovnim vremenima za cjelokupnu turističku industriju, zadržao svoj kontinuitet. Nautički sajam u punom smislu riječi učinio je Biograd na Moru i zadarsku regiju, a u konačnici i Hrvatsku, središnjom nautičkom destinacijom u nacionalnim i regionalnim okvirima.
Ovogodišnje izdanje sajma potvrdilo je njegov puni povratak na ostvarenja iz pretpandemijskog razdoblja iskazana kroz rast broja izlagača, plovila i premijera u vrijeme značajnog oporavka nautičkog tržišta. Biograd Boat Show vraća se u svojoj punoj prepoznatljivosti kroz rast svih njegovih segmenata – izlagačkog, poslovnog, kongresnog i charter. Cijenjeni izlagači, partneri, sponzori i posjetitelji, svi zaljubljenici i poštovatelji mora i nautike, u ime cijelog poslovnog sustava Ilirije d.d. želimo vam da u narednih pet dana uživate u najvećoj srednjoeuropskoj i hrvatskoj izložbi plovila na vodi.“

Biograd Boat Show je i ove godine u znaku „4 sajma u jednom“ – izlagački, kongresni, charter i business to business odnosno: Biograd Boat Show – izlagačkog sajma, 6. Dana hrvatske nautike – kongresnog sajma, 4. Croatia Charter Expoa – charter sajma i Biograd B2B-a – poslovnog sajma.

Na izložbenom dijelu sajma predstavlja se preko 300 izlagača iz zemlje i svijeta. Ljubitelji brodova, mogu uživati u preko 40 premijera plovila koje izlaže više od 20 tvrtki. Tako je svjetsku premijeru u Biogradu ostvario Monachus Issa 45 Fly iz hrvatskog brodogradilišta Monachus Yachts, slovenska tvrtka Elan svijetu predstavlja Elan Impression 43, dok je svjetsku promociju doživio i SuperRIB 27 tvrtke Pribudić-Borčić. Također su izloženi mnogi novi hrvatski modeli uključujući i novi Monachus 70 Fly, najveću serijsku jahtu u povijesti hrvatske brodogradnje te novitet na hrvatskom tržištu Pičuljan Squama 21 Open koji je stigao iz rapskog brodogradilišta Pičuljan Pro-Nautic.
Predstavljaju se mnoge hrvatske premijere poput noviteta luksuznog brodogradilišta jedrilica Solaris s modelom 50, kao i niz luksuznih motornih jahti brenda Absolute među kojima su istaknuti modeli Navetta 68, Navetta 58, Navetta 48 i 48 Coupe koje za hrvatsko tržište premijerno prikazuje rovinjska tvrtka Adriatic Wave. More Ocean nastupa s hrvatskom premijerom Hallberg-Rassy 57, Paspartu Yachts prikazuje po prvi put na Mediteranu svoju Targu 27.2 TF AD, dok Aventur izlaže luksuznu jahtu Tesoro T40. Finska marka Saxdor predstavlja svoje modele Saxdor 320 GTC i 320 GTO Sport, a u segmentu katamarana debitiraju Fountaine Pajot MY4.S i Excess 11.

U kongresnom dijelu sajma Hrvatska gospodarska komora organizira 6. HGK dane nautike, kroz kongresni program 26., 27. i 28. listopada, a već prvog dana organizirana je panel rasprava s temom ODRŽIVI NAUTIČKI TURIZAM 2030. – Održivost, digitalizacija i premium usluga u nautičkom turizmu u okviru novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i strateških dokumenata MINTS-a i HTZ-a uz istaknute sudionike. U nastavku 6. HGK – Dana nautike, održat će se sjednice svih nautičkih udruženja HGK, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma: udruženja marina, male brodogradnje te pružatelja usluga na charter plovilima.

Poslovni segment sajma provodi se putem “B2B” platforme za poslovno umrežavanje nautičkog sektora, što je višegodišnja posebnost BBS-a, a ove godine više nego ikad ima istaknuto značenje, posebno snažno u segmentu sastanaka.

Poslovnim posjetiteljima platforma omogućuje ugovaranje sastanaka s izlagačima na sajmu i s ostalim poslovnim sudionicima, te sudjelovanje u cjelokupnom nautičkom kongresnom programu Croatia Charter Expo, koji se preselio u novu, veću halu D u Marini Kornati – sjever, bliže izložbenim čarter plovilima i sastancima u Kapetanskom klubu, kao charter sajam organiziran je četvrti put u trajanju od 26. do 27. 10. 2022., ekskluzivno za yacht-charter industriju te omogućuje pružateljima usluga čarter flote izravne susrete s agentima, brokerima i dobavljačima, te je i ove godine dodatno podržan aktivnim programom specijaliziranog čarter kongresa.

Ovaj događaj izraz je značenja Hrvatske koja ima najjaču charter flotu jer čini 40% svjetske, a prisutne čarter tvrtke na biogradskom sajmu imaju flotu od preko 3000 jahti.

Izvor: https://bnm-portal.com

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA