28. listopada 2022.

Dan jabuke u dječjem vrtiću

Biogradski mališani skupine „Ribice“ i ove su se godine uključili u obilježavanje Svjetskog Dana jabuke koji se obilježava koncem listopada.

Upoznali su voćku i njezine blagodati u svakodnevnoj prehrani ljudi, a posebno djece, te se na kraju i zasladili štrudlom od jabuke koju su sami napravili. Jer, za jabuku se s pravom kaže da je kraljica voća. Njezinim svakodnevnim konzumiranjem mogu se spriječiti pojave mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Ova voćka bogata je vitaminima A, B i C, a sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu u procesu probave, a također je bogata vlaknastim tvarima te opskrbljuje organizam energijom i sprječava umor.

Dan posvećen ovoj voćki počeo se obilježavati u Londonu 1990. godine, a do danas se obilježava u čitavom svijetu i to uglavnom u školama, vrtićima, restoranima, predstavljajući jabuku kao iznimno važnu prehrambenu namirnicu korisnu po ljudsko zdravlje.
Ono što svi mi možemo učiniti na tom planu, je kupiti voće, podržati male lokalne proizvođače, zasaditi mladicu jabuke, pripremiti sok od jabuke ili štrudlu, kao što su to učinili u biogradskom dječjem vrtiću. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA