04. studenoga 2022.

„Hotel Warburg“ u biogradskoj knjižnici

U nizu događanja koje je biogradska Gradska knjižnica upriličila tijekom trajanja „Mjeseca hrvatske knjige“ našao se i susret sa Zoranom Žmirićem, autorom romana „Hotel Warburg“ trenutnim hitom među čitalačkom publikom.

Ovaj književnik autor je 20-ak knjiga, a u biogradskoj gradskoj knjižnici predstavio ga je zadarski pisac Želimir Periš (uz ostalo poznat i kao autor poznatih „Mučenica“). U razgovoru dvojice vrhunskih poznavatelja književnog izričaja, njegovog načina i stvaranja, te konačno i njegovog utjecaja na čitatelje, a sve to kroz predstavljanje Zorana Žmirića bilo je više nego zanimljivo.

Iako je u ovom susretu bilo riječi o cjelokupnom Žmirićevom stvaralaštvu naglasak je bio na njegovom posljednjem romanu „Hotel Warburg“. Radnja romana događa se u jednoj naoko običnoj i ne baš previše sretnoj obitelji, a kroz takvu ili sličnu nesreću na koju svaka obitelj ima svoje autentično pravo, pisac nas vodi obiteljskim automobilom marke Warburg.

Kroz ovu priču nazire se naknadni obračun s ocem, lajtomotiv koji pokreće sjećanja na ključne situacije odrastanja i sazrijevanja u kojima glavni junak razrješava neraščišćene račune s roditeljima….Žmirić je kroz ovu priču napravio puni krug od teških uspomena, do praštanja ocu, koji to nije znao biti, ili je to bilo onako kako je jedino znao i mogao.

Ovaj roman ispričan uz dvotaktni motor, koji je zapravo i okosnica cijele priče, svakako vrijedi pročitati, autor Žmiric već radi na novom rukopisu koji će nam zasigurno uskoro i predstaviti. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA