01. lipnja 2023.

Dobra energija u Biogradu na Moru: Saznajte sve o solarnim elektranama za kućanstva

Grad Biograd na Moru će 5. lipnja ugostiti turneju Dobra energija, kampanju kojom Zelena energetska zadruga (ZEZ) potiče solarnu energiju u vlasništvu građana. Turneja svim zainteresiranim građanima Biograda na Moru donosi prilike za besplatno informiranje o solarnoj energiji za kućanstva.

Turneja Dobra energija u Biogradu na Moru, 5. lipnja:

Sunčani dnevni boravak - od 10 sati, Trg Hrvatskih velikana (park)
Mjesto za informiranje na kojem će građani, uz solarnu kavu, moći upoznati sve komponente male solarne elektrane, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u vlastitu solarnu elektranu.

Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” - od 17:00 sati, Poduzetnički inkubator, Bukovačka 23
Informativno predavanje na kojem će građani imati priliku čuti detaljne informacije o realizaciji i korištenju solarnih elektrana - od troškova, uvjeta koje je potrebno zadovoljiti, do obračuna i učinkovitog korištenja solarne energije u kućanstvu. Prijavite se za sudjelovanje na predavanju.

Biograd na Moru će biti treći od jedanaest gradova koje će ZEZ u sklopu ovogodišnje turneje Dobra energija obići do kraja rujna s ciljem da ih podrži u većem iskoraku prema solarnoj energiji koja u Hrvatskoj ima izuzetan potencijal.

“Solarna energija, a posebno solarna energija u vlasništvu građana, predstavlja izniman potencijal za bržu i pravedniju energetsku tranziciju, posebno na lokalnoj razini. Od povećanja broja ’zelenih’ radnih mjesta do veće otvorenosti građana prema obnovljivoj energiji - gradovima može donijeti cijeli niz benefita i pozitivno utjecati na njihovu energetsku neovisnost. Cilj nam je potaknuti veće vlasništvo građana i lokalnih zajednica nad obnovljivom energijom u svakom hrvatskom gradu.” pojasnio je Svibor Jančić, stručnjak za razvoj zajednice u Zelenoj energetskoj zadruzi.

U svakom gradu-domaćinu turneje, ZEZ uz aktivnosti za građane održava i aktivnosti jačanja kapaciteta djelatnika gradske uprave za razvoj projekata solarne energije. U tome je poseban naglasak na solarnoj energiji u vlasništvu i/ili suvlasništvu građana, kroz planiranje mjera podrške građanima u ulaganju u solarne elektrane za obiteljske kuće i/ili razvoj projekata solarnih elektrana na javnim zgradama.

Ovo je treće izdanje turneje Dobra energija kojom je ZEZ od 2020. obišao preko 20 gradova diljem Hrvatske. Nakon Biograda na Moru, turneju će ugostiti gradovi Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

Prijavni obrazac za informativno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?”: https://forms.gle/P2jvtPre8SBLVQzF7

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA