Gradska knjižnica

Image
tel: 023 386 487 fax: 023 386 487
gkbnm@zd.t-com.hr
Šetalište kneza Branimira 52

Ravnateljica:

Tihana Jurišić

Iz povijesti knjižnice

Knjižnica je osnovna odlukom Narodnog odbora općine Biograd n/M 01.04.1963. godine pri Narodnom sveučilištu Biograd n/M. Radom je započela 1964. godine. Od samog početka radila je u neadekvatnim prostoru koji je iznosio oko 25 m2 i bio vlažan. Godine 1978. preseljava se u sadašnji prostor koji iznosi oko 100 m2, u kojem je dobro funkcionirala, imala je tri djelatnika do 1991. godine. Dosegla je svoj "zenit" u tih nekoliko godina, imala je oko 1500 članova. Početkom 80-ih prostor, počinje biti tijesan i započinju prve improvizacije: nadogradnja polica iznad Standarda, sužavanje prostora za djelatnike u korist fonda, preseljavanje voditelja knjižnice u prostor namijenjen za studijsku čitaonicu...

U to vrijeme uz središnji odjel imala je, fizički neodvojen odjel za dječju književnost, čitaonicu od 25 m2 koja je osim časopisa redovito kupovala dnevni i tjedni tisak, nadležna joj je bila Regionalna knjižnica Split sa svojom matičnom službom. Knjižnica od 80-ih iskazuje potrebu za većim prostorom do danas.
Kroz cijelo vrijeme rata radila je pod posebnim okolnostima, ali je počela i njena devastacija. Budući se radilo i radi o vlažnom prostoru prestala se koristiti čitaonica, koja je u potpunosti bila uništena.
Od 2000. godine, počinje drugi dio njene povijesti, ali sa istim, odnosno uvećanim problemima (prostor, vlaga, novac, konačan proces osamostaljenja).
Kroz 2000. i 2001. godinu u potpunosti je napravljena sanacija čitaonice.  U čitaonici se danas nalazi vrlo lijepa zbirka priručne građe, časopisi, tisak, obogaćena je umjetničkim slikama, radovima djece...
Uređeni su i svi prostori knjižnice. a te su se aktivnosti i promjene odrazile na brojnost članstva.

Knjižnica za korisnike nabavlja jedan naslov novina i brojne časopise: Jezik, Okoliš, Hosteler, Meridijani, Drvo znanja, Ekološki glasnik, Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Vita, Zvrk, Hrvatski zemljopis, OK, Una terra, Dječji klub, National Geographic junior, Turist plus, Moj planet, Erasmus.

Knjižnica organizira kulturno animacijske aktivnosti za djecu i odrasle među kojima su: književne večeri pod motom "Čuvajmo čakavsku rič",  okrugli stol u suradnji s Udrugom za ravnopravnost spolova,  edukativne radionice u "Mjescu hrvatske knjige" u organizaciji i izvođenju knjižnice i Dječjeg vrtića Biograd n/M. , suradnja s OŠ Biograd n/M.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak
08:00 - 20:00
Subota
08:00 - 13:00

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA