Skrb za djecu s teškoćama iz spektra autizma

Objavljeno: Petak, 07. rujna 2018. 13:01
Ocijeni
(0 glasova)

Jedan od iznimno značajnih programa koji se ove godine provodi u biogradskom dječjem vrtiću jeste  program posebne skupine za djecu s teškoćama iz spektra autizma.
Rijedak je to program i malo je predškolskih ustanova koja ga provode, kazala nam je Esma Brzić ravnateljica biogradskog dječjeg vrtića. Ovaj projekt započeo je u našem vrtiću u rujnu protekle godine kao pilot projekt. Bio je to izazov za nas jer njegov humani cilj opravdava svaki trud koji smo uložili u njegovu realizaciju, kazala je ona. Njegov temeljni smisao je da se djeca s poteškoćama inkluzivno uključe u redovni program kroz posebnu skupinu. Da bi projekt uspio, viziju je trebalo pretvoriti u praksu, za što je bilo potrebno obaviti proceduru koja nije ni malo jednostavna. No, zahvaljujući upornosti ali i podršci osnivača Grada Biograda na Moru i razumijevanju gradonačelnika Ivana Kneza, te pribavljenih ostalih suglasnosti poput one iz ministarstva, kao i podrške svih djelatnika vrtića, krenulo se u završnu realizaciju projekta. Nije bilo lako pronaći edukacijskog rehabilitatora, te dva odgojitelja posebno educirana i senzibilizirana za rad s takvom skupinom, no uspjeli smo i tome, te od ove pedagoške godine ovaj projekt više nije pilot, već stvarni projekt  odobren od resornog ministarstva RH, a rad u njemu provodi se prema visokom europskim standardima.
Njegova vrijednost je u tome što se odvija unutar ustanove jer je i vršnjačka podrška itekako bitna. Program se trenutno provodi sa skupinom od petero djece, svakodnevno od 8 do 12 sati, a vodi ga edukacijska rehabilitatorica Tina Colić s još dvije odgojiteljice.
Prostor za rad ove skupine u dječjem vrtiću opremljen je svim suvremenim pomagalima  gdje je sve prilagođeno njihovim potrebama, boljem razumijevanju i ugodnom okruženju. Svakako valja naglasiti da je početkom godine taj biogradski projekt predstavljen kao primjer dobre prakse na HURID-u u Zagrebu, što je svakako veliko priznanje biogradskom vrtiću i gradu Biogradu na Moru.
Jednako tako raduje i činjenica što  veliku podršku projekt dobiva sa svih strana, a posebno zanimanje pokazuju i roditelji mališana kojima bi rad u takvoj skupini bio nužan i koristan, jer osnovna pedagoška vrijednost i smisao ovog projekta je mogućnost inkluzije, točnije procesa integracije djece s manjim teškoćama u razvoju u redovan proces odgoja i obrazovanja, kazala nam je ravnateljica Brzić. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA