Na svečanoj sjednici uručene nagrade i izrečene pohvale

Objavljeno: Ponedjeljak, 14. siječnja 2019. 12:39
Ocijeni
(0 glasova)

Grad s kvalitetnom demografskom i socijalnom politikom ima sjajnu perspektivu
U povodu Dana grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice svete Stošije u športskoj dvorani Srednje škole Biograd pred oko 350 nazočnih održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama
Jedinstvenu svečana sjednica u Hrvatskoj, koju je otvorio Tonči Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća, obilježila su brojna nazočnost javnih osoba i izaslanstava iz Hrvatske i inozemstva, nastup Mate Bulića, klapa Bunari iz Vodica i Fumada iz Sv. Filip i Jakova te mlada pjevačica Ivana Orlić kao i kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.
- Svečana sjednica je prigoda kada želim pohvaliti konstruktivni rad Gradskoga vijeća, jer bez njihovih Odluka ne bi smo mogli realizirati niti jedan značajniji projekt u našemu gradu, ali i apeliram na sve njih, da kada je u pitanju naš Grad, moramo se držati za isti šćap, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda te nastavio:
Ovaj tim Gradske uprave, učinit će sve, kao što je to činio i do sada, da iz godine u godinu samo podižemo ljestvicu kvalitete življenja svih nas i naših gostiju, jer mi smo Srce Jadrana i na to smo ponosni. A naš rad i naš uspjeh prepoznat je diljem zemaljske planete. I Orden izlazećeg sunca, kojega mi je prošle godine dodijelila Vlada Japana, nije samo osobno priznanje već i priznanje za Grad Biograd na Moru, ali i Republiku Hrvatsku, u cijelosti.

Rekordni proračun za društveni i gospodarski razvoj

Intenzivno radimo da najveća međunarodna nevladina asocijacija Gradonačelnici za mir koja broji 163 zemlje i regije, 7701 grad u kojima živi oko milijardu ljudi, u kojoj Grad Biograd na Moru već deset godina ima značajnu ulogu dopredsjednika, još više ojačam.
- Kad spominjem glagol „jačati“, ponosan sam što je Gradsko vijeće prihvatilo naš prijedlog proračuna za ovu godinu 2019., koji je znatno „jači“ u odnosu na prošlogodišnji proračun i iznosi čak 202.189.232 kune, što je 14,3 posto povećanje od proračuna za 2018., koji je iznosio 176.784.242 kuna.
Ponosni smo i na realizirane projekte u protekloj godini, u kojoj smo i kroz prostorne planove i zemljišnoknjižnu obnovu zapravo ostvarili uvjete za društveni i gospodarski razvoj, gradnju i racionalno korištenje prirodnih i kulturnih dobara, ali ne želimo se zanositi učinjenim, već gledati naprijed, što još moramo odraditi. Ovogodišnjim proračunom, koji je i rekordan, osiguravamo razvojnu komponentu. Nastavlja se izgradnja  knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta s multimedijalnom dvoranom i kinom, kanalizacijskog sustava i uređenja ulica u gradu. Gradi se poduzetnički inkubator, reciklažno dvorište, sortirnica otpada, proširuju se i komunalno opremaju poduzetničke zone i novi dio gradskog groblja, sanirat će se odlagalište komunalnog otpada Baštijunski brig, rekonstruirati ribarnica i tržnica, a kao jedno od najrazvijenijih turističkih središta ne samo Zadarske županije, nego i cijele Hrvatske, svoje gospodarstvo temeljimo na turizmu, poljoprivredi i ribarstvu.

Pozitivni prirodni prirast

Stoga je za nas iznimno značajno ulaganje u nove turističke projekte, kao što su centar za  održivi i aktivni turizam Biosfera i Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, a uređenje Turističkoga info centra je aktivnost koju provodi Grad Biograd, kao partner na projektu JU Parka prirode. Ulaganjima u obliku turizma želimo aktivno doprinijeti rješavanju problema zaštite i valorizacije prirodne baštine. Pred nama su Poduzetnički inkubator i Aglomeracija Biograd - Pašman - Tkon, novi sustav odvodnje i vodoopskrbe vrijedan oko milijarde kuna.
- Grad Biograd je jedan od hrvatskih gradova koji se izdvajaju uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova što je rezultiralo društvenim i gospodarskim procvatom. Gradu Biogradu je samo u 2018. odobren iznos od 102 milijuna kuna koji su sufinancirani iz EU fondova i državnoga proračuna, a i to je dokaz da Gradska uprava, Gradsko vijeće i naši vrijedni službenici rade profesionalno i odgovorno. No sve bi to bilo uzalud bez ulaganja u čovjeka, a mi smo jedan od tek devet gradova u Lijepoj Našoj s pozitivnim prirodnim prirastom, a osobito sam ponosan na podatak da je u porastu i broj učenika. I to je dokaz da provodimo kvalitetnu demografsku i socijalnu politiku.
-    No nećemo stati na tome. Učinit ćemo sve da 2019. bude još uspješnija od prethodne 2018. A mi ćemo i nadalje, s istim žarom, odricanjem i ljubavlju za svoj Grad, neumorno raditi, moleći Boga da blagoslovi naš rad, zaključio je Ivan Knez.

Nova trajektna i ribarska luka

Božidar Longin, zadarski župan, je istaknuo kako je kraljevski grad Biograd odličan primjer sredine koja svim svojim građanima pruža ugodan život.
-  Kao grad na moru, i Biograd živi od mora. I to ne samo u turističkom smislu. Kao najribarskijoj hrvatskoj županiji u interesu nam je i izgradnja kvalitetne ribarske infrastrukture. Zato je važno istaknuti da naša Županijska lučka uprava vodi projekt izgradnje ribarske luke Biograd. Za taj projekt se upravo izrađuje projektna dokumentacija za koji smo preko resornog ministarstva osigurali 1,5 milijuna kuna. Osim ribarske infrastrukture, projekt dugoročno uključuje premještaj te gradnju nove trajektne luke u Biogradu. To će biti jedan kvalitetan iskorak po uzoru na Luku Gaženica u Zadru, koji će dugoročno rasteretiti promet u centru grada, naglasio je Longin.   
Veliki pljesak dobili su svi govornici, posebice Janko Kos, gradonačelnik slovenskog Žaleca.
-  Da stotine puta moram birati roditelje opet bih izabrao soje roditelje, a da mogu stotinu puta birati susjede opet bih izabrao Hrvate. Meje (granice) ne smiju biti, meje su samo u glavama. Neka prolaze mandati ali ostat će prijateljstvo gradova iz Hrvatske i Slovenije, Biograda na Moru i Žaleca, poručio je Kos istaknuvši kako mu je vožnja sa suradnicima u Biograd bila kudikamo ugodnija uz slušanje hrvatskih glazbenih hitova.

Zavapio Boga za zdravlje don Ivana Mustaća

Dopustite mi da izvan protokola da u ime svih nas zamolim dragoga Boga za zdravlje našega župnika don Ivana Mustaća, koji se u zagrebačkoj bolnici bori za život. Bože čuvaj ga i daj mu snage. Nadahni ga Duhom svetim, kako se i on nadahnjivao u svakodnevnim molitvama u crkvi naše zaštitnice, svete Stošije, za svoje župljane. Neka ga dragi Bog čuva, kao i naš Biograd, našu Hrvatsku, nas i naše obitelji, poželio je Knez.

Brojna izaslanstva iz Hrvatske i inozemstva

Brojna izaslanstva su predvodili Luigi Lardi, gradonačelnik talijanske Tolfe kod Rima, Janko Kos, gradonačelnik Žaleca, Alen Bukovnik, gradonačelnik Radlje ob Dravi, Darko Ratajac  gradonačelnik Slovenskih Konjica, Alojz Glavač, gradonačelnik Moravskih Toplica, Darko Burić, gradonačelnik Belišća, Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Kraljevice, Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja, Milorad Demo, izaslanik Milana Bandića, Drago Bago, predsjednik Gradskog vijeća Zaprešić, predstavnici Hrvata iz mađarskog grada Baja.  
Osim visokog izaslanstva Zadarske županije predvođenih županom Longinom i Grada Zadra predvođenih dogradonačelnikom Antom Babić na sjednici je nazočio i Božidar Kalmeta, don Nikola Tokić, župnik, direktori i ravnatelji javnih ustanova, brojni načelnici i drugi.
Ferari Nagrada za životno djelo
Nagradu Grada Biograda na Moru za životno djelo dodijeljena je Silviu Ferari kao zahvalnost za iznimna dostignuća u Domovinskom ratu vođenjem Centra za obavješćivanje Biograd, kao i za izuzetni doprinos u svekolikom radu u životu s mladim te kao dugogodišnjem predsjedniku karnevalske udruge Tome Krnjeval.

Godišnje nagrade Grada su dobili: Dobrovoljno vatrogasno društvo Biograd i Športsko ribolovna udruga Podlanica Biograd na Moru. Grbovi Grada su dodijeljeni: Petru Pešiću, Davoru Pešiću i Mladenu Pešiću koji su ne misleći na svoj spasili tuđi život; Ivici Kapitanoviću Šulcu, predsjedniku DVD Biograd; Gordani Kupus, djelatnici hotelske kuće Ilirija i bivšoj vrhunskoj streljačici; Milivoju Bogdaniću, za izniman doprinos na području stolarstva, izgradnju sandolina i uređenju brodova; Zvonku Dežnaku, za izniman doprinos u gospodarskom razvoju Grada; Radoslavu Dominisu, najstarijem građaninu Biograda; Domagoju Pribiloviću, mladom športskom ribolovcu.
U ime nagrađenih zahvalio se Silvio Ferara.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA