Otvorena je biogradska turistička sezona

Objavljeno: Četvrtak, 09. svibnja 2019. 07:26
Ocijeni
(0 glasova)

U Biogradu na Moru od 26. travnja do 5. svibnja održala se treća po redu manifestacija pod nazivom "Slovenski vikend", prva u nizu top događanja bogate biogradske predsezone namijenjena svima onima željnima sportske i rekreacijske aktivnosti s naglaskom na  uključenost obitelji. Ovom manifestacijom i službeno je otvorena nova biogradska turistička sezona.
- Unatoč nestabilnim vremenskim uvjetima Slovenski vikend se i tekako pokazao kao pun pogodak, jer je krajem travnja i početkom svibnja grad napunio s više tisuća posjetitelja koji su ostvarili preko 30.000 noćenja, kazao je Marijan Stopfer, zamjenik gradonačelnika, prvo ime organizacije ove međunarodne manifestacije.
Dakako, ovo je i hommage, poštovanje najbrojnijim gostima grada Biograda koji dolaze tijekom cijele godine.
- Slovenci koji itekako pokazuju izniman interes za ljetovanje i nautički turizam, popunili su hotele, naglasio je Stopfer.
Biograd na Moru, popularna europska destinacija u centru Dalmacije, grad nautike, obiteljskog turizma i spektakularnih međunarodnih  događaja, protekle godine ostvario je 1.200.000 noćenja.
Više od mora i sunca
- Kao grad na moru i Biograd živi od mora. Imamo viziju, dobre ideje, ustrajnost i znanje koje je potrebno za realizaciju. Imamo i iznimno  aktivnu lokalnu zajednicu i prijatelje preko granica Hrvatske. Turistima  želimo pružiti znatno više od mora i sunca. U novu sezonu ulazimo s  opsežnim programom događanja, jer mi smo Srce Jadrana i na to smo ponosni, poručio je Marijan Stopfer.
Ovaj znatno produženi biogradski vikend ponudio je niz različitih sadržaja kako za goste iz Slovenije, tako i sve goste grada, a bogat i raznovrstan sadržaj za svaki od događanja vladalo je veliko zanimanje.  Gosti su mogli biti više nego zadovoljni.
- Posebno su puno pažnje privukli rekreativni sadržaji, utrka oko Biograda s oko 500 sudionika, šetnja do Fun parka s oko 700 sudionika,  obiteljska vožnja biciklom, edukativni "lov na zlato" i slične, kazala je  Ivana Kulaš iz Turističke zajednice.
Sve začinjene obiljem besplatne hrane u režiji Grada, Turističke zajednice i hotelske kuće Ilirija te četiri biogradskih gradova prijatelja iz  Slovenije: Žaleca, Radlje ob Dravi, Slovenskih Konjica i Moravskih Toplica.
- No jednako tako posjetitelji su večernjim satima rado posjećivali  brojne glazbene nastupe klapa i koncerte zabavne glazbe na otvorenoj  pozornici u Gradskoj luci koji su se održavali svakodnevno. Među njima nastupile su klape Rišpet, Donat, Fumada i Bunari, Mia Dimšić, Zsa  Zsa, Amigosi i Pravila igre, slovenske mega zvijezde Čuki i Mordijani kao i Petkova Pumpa, nabrojila je Paula Rogić, također djelatnica TZG  Biograd.
Otočni i kotarski proizvodi
Nakon Sajma izvornih proizvoda u šatoru na glavnom mulu svoje  proizvode na Sajmu HOP ponudili su i otočani. Posjetitelji su osim degustacije fritula Rajne Brzić iz Tkona i slasnih makaruna iz Žrnova na  otoku Korčula mogli kupiti proizvode s oznakama HOP-a te se upoznati s drugim nematerijalnim proizvodima.
- Hrvatski otočni proizvod je prepoznatljiv brend, trenutno u Hrvatskoj ima 280 autohtonih i kvalitetnih proizvoda s tom oznakom s različitih otoka, kazala je Julija Radović Longin, voditeljica Klastera HOP.
Članovi KUD-a Branimir iz Benkovca pripremili su i autohona jela iz  vatrenice - beskvasni kruh priška, vara, krumpir i pašta, kuhanu pancetu i slaninu, svakober ili mišanciju, benkovačko zelje te najpoznatiju  benkovačku deliciju prisnac, autohtono jelo koje se već stoljećima priprema na prostoru Bukovice i Ravnih kotara.
- Ova jela su nazivana i sirotinjskim, zbog svoje jednostavnosti i jeftinoće, a tako su ukusna, delikatesna, rekla je Ksenija Čirjak, predsjednica benkovačkog KUD-a.
I dok se još zbrajaju podatci pojačanog turističkog priliva ovog produženog vikenda, on je bez sumnje obilježio početak ovogodišnje turističke sezone u Biogradu na Moru.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA