Na jesen veliki jubilej, 80-godišnjica DVD-a Biograd

Objavljeno: Utorak, 14. svibnja 2019. 12:02
Ocijeni
(0 glasova)

Dragovoljno vatrogasno društvo Biograd održalo je redovnu, izvještajnu skupštinu. Iza DVD-a Biograd stoje predsjednik Ivica Kapitanović Šulc i zapovjednik Ante Katuša kao i vrijedni i učinkoviti vatrogasci koji na intervencije izlaze jako brzo i od velike su pomoći kako Gradu Biogradu na Moru tako i mnogim susjednim naseljima i Zadarskoj županiji.
- Pred nama je na jesen velika proslava, obilježavanje 80-godišnjice DVD-a Biograd, izuzetno značajnog jubileja biogradskih dragovoljnih vatrogasaca. Za prikupljanje potrebite dokumentacije o radu društva najzaslužniji je zapovjednik Ante Katuša, obznanio je Ivica Kapitanović Šulc.
Na skupštini su nazočili i Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd, Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Dario Peraić, upravitelj Šumarije Biograd i drugi.
- Biogradski vatrogasci pod blagoslovom Grada i veliku pomoć komunalnog poduzeća Bošana organiziraju, predvode i sudjeluju u velikoj, najvećoj akciji čišćenja šuma od kad me sjećanje služi, naglasio je Šulc.
Proteklo proljeće čistila se šuma na Solinama, oko groblja i svugdje gdje je to nužno potrebito kako bi od požara zaštitili šume, neprocjenjivo prirodno bogatstvo.
- U tijeku je druga faza radova, akcije stoljeća vrijedne oko 600.000 kuna za što imamo brojne pohvale eminentnih stručnjaka. Temeljito se čisti šuma, protupožarno se tamponira tucanikom, krče se protupožarni putevi, kameno-betonskim zidom ograđuje se cijeli Park šuma Soline, a na uštrb ugostitelja i ugostiteljskih objekata na plaži Soline, uz južni dio šetnice, porušile su se terase, podzidava se i nasipa kamenim oblutkom te se znatno povećava sigurnost i prostor za kupače, kazao je Šulc.  
Na istočni ulaz postavljena su i velika ulazna vrata od nehrđajućeg čelika.
- Park šuma Soline bi će zatvorena za promet motornim vozilima jer po makadamu i tucanika stvaraju neugodan oblak prašume dok se turisti sunčaju na plaži ili se kupaju. Isključivo samo vlasnicima ugostiteljskih objekata u Park šumu Soline bit će dozvoljen ulaz osobnim i dostavnim vozilom, detaljan je Šulc zahvalivši se pritom Krunu Pešiću, direktoru Bošane, koji je u radove uključio trojicu djelatnika.
Čišćenje šuma je trajna zadaća, kaže Šulc, jer požar u biogradskim šumama bila bi katastrofa, apokalipsa.
Još ću jednom podsjetiti kako smo zapovjednik Ante Katuša i ja smo entuzijasti, volonteri bez ikakve novčane i bilo kakve druge nadoknade, neka se zna, naglasio je Ivica Kapitanović Šulc koji se tijekom svog obraćanja zahvalio na primjerenoj suradnji županijskoj Vatrogasnoj zajednici, JVP Biograd i Gradu Biogradu.
DVD Biograd koristi prostor Javne vatrogasne postrojbe Biograd gdje su im i stacionirana vatrogasna vozila.
- Kupili smo šumsko vozilo marke Renault sa svom opremom, pogodnom za terene u  Dalmaciji. Također i zapovjedno vozilo marke Citroen Berlingo te motornu pumpu za crpljenje, četiri ručne radio stanice te lampe i osobnu zaštitnu opremu za vatrogasce, nabrojio je zapovjednik Katuša, profesionalni vatrogasac JVP Biograd.
Kad je riječ o novčanim donacijama hotelska kuća Ilirija donirala 5.000 kuna za opremu. A Allianz osiguranje 3.000 kuna za osiguranje opreme. JVP Biograd poklonio je električnu pumpu za crpljenje.
- Mi smo vatrogasci braća, za vatrogasce nema granica. Izaslanstvo francuske nevladine udruge PUI koja okuplja vatrogasce za međunarodne hitne slučajeve, vozilo se ukupno 1.800 kilometara kako bi nam donirali 10 kaciga 23 para rukavica za šumske požare, ponosno će Katuša dodavši kako bogradski DVD broji 20 vatrogasaca među kojima je i deset aktivnih vatrogasaca.
Financijsko izvješće je iznio Svemir Stojanov, rizničar DVD Biograd i predsjednik DVD Drage. A nazočnima su se poticajnim riječima obratili Darko Banić i Siniša Filipović.
- Poželio bih vam da se vatrogasna oprema i tehnička sredstva što manje upotrebljava na intervencijama, da se koristi više za vježbe, poručio je Filipović pohvalivši vidne pomake u radu biogradskog DVD-a.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA