75th banner e

Bokun tradicije u Centralnom parku

Objavljeno: Nedjelja, 14. srpnja 2019. 15:15
Ocijeni
(0 glasova)
U nizu prigodnih manifestacija koje je Turistička Zajednica i Grad Biograd osmislio i organizirao kako bi gostima u gradu Biogradu ljeto bilo što zabavnije i raznovrsnije, značajno mjesto zauzimaju i male „feštice“ među koje se ubraja i ova pod nazivom „Bokun tradicije“.
U samom srcu grada, Centralnom gradskom parku održana je prva ovogodišnja takva priredba, a koja je kako se i očekivalo privukla veliki broj gostiju te dakako i domaćih žitelja. Nije potrebno posebno isticati kako su srdele s gradela već standardno zanimljiva „spiza“ za brojne goste pa je tako bilo i ovom prigodom. Mirisi su to koji nadaleko osjete i većina gostiju ne propušta priliku da ih kuša.
Jednako tako svi su rado kušali i meso s bižima koje se pripremalo u velikom loncu, a bilo je nekoliko stotina porcija, te fritula koje su na žalost brzo nestale. Ma ovi biži su vam nešto posebno, kazao nam je Ivan Došen koji je i pripremao ovaj specijalitet. Naime važno je dobro meso, junetina, dobar domaći krumpir te dakako biži, oliti grašak, kao i začini po ukusu. Jesmo li pogodili omjer i ukus najbolje potvrđuju ovi gosti koji su na miris ovogg i drugih starih dalmatinskih specijaliteta došli u park kako bi ga kušali, i kako vidite svi su više nego zadovoljni.
Kako bi gosti osjetili draž negdašnjeg dalmatinskog ugođaja u samom parku postavljeni su plakati s receptima starih biogradskih specijaliteta, koje su mnogi i zapisali.
Za ovu prigodu na štandovima su domaći izlagači nudili svoje proizvode, a između ostalog maslinovo ulje, preparate od bilja, posebno lavande kao i pripravke za pomoć kod raznih zdravstvenih poteškoća, na čiju smo upotrebu danas gotovo i zaboravili. Svoje mjesto na ovom malom sajmu našao je i med domaćih pčelara, te ukrasni predmeti, nakit, slike i slično.
Sve vrijeme trajanja ove večernje tradicijske večeri goste je zabavljala domaća klapa a sve je to dakako bio baš pravi mali „bokun tradicije“. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA