Obljetnica obilježavanja pada atomske bombe na Hiroshimu u Biogradu

Objavljeno: Srijeda, 07. kolovoza 2019. 16:32
Ocijeni
(0 glasova)

Već desetu godinu za redom grad Biograd obilježava tužnu obljetnicu pada atomske bombe na japanske gradove Hiroshimu i Nagasaki.

Poznato je naime da je grad Biograd jedini hrvatski grad član Predsjedništva svjetske asocijacije „Gradonačelnici za mir“ (Mayors for Peace), gradonačelnik Ivan Knez njezin dugogodišnji aktivist. Slijedom toga svake godine 6. kolovoza dan ovog tragičnog događaja obilježava se u gradu Biogradu, kod Spomenika mira, japanskog origami ždrala na biogradskoj rivi. Kao i ranijih godina, tako i ove zapaljeni su lampioni u znak poštovanja svim dušama žrtava atomske bombe, kao što je to običaj i u Japanu. U nazočnosti Veleposlanice Japana u Hrvatskoj NJ.E. Misiko Kaji, domaćina gradonačelnika Ivana Kneza, te članova gradskog vijeća kao i brojnih uzvanika hrvatskih gradova koji su članovi ove asocijacije, te posjetitelja, turista i domaćih žitelja, ova se tužna obljetnica još jednom prigodno obilježila. U svom obraćanju nazočnima na ovoj svečanoj komemoraciji Veleposlanica Japana je podsjetila kako je na današnji dan (6. kolovoza) prije 74 godine bačena atomska bomba na Hiroshimu, a tri dana kasnije i na Nagasaki. Te dvije bombe uništile su tada preko 200.000 ljudi.

Zato sjećanje na tu tragediju moramo iskoristiti za borbu protiv nuklearnog oružja, kazala je ona. Japan je odlučan u želji da izgradi most među državama koje  posjeduju nuklearno naoružanje i onih koje ga ne posjeduju, te dijalogom postići razumijevanje i stvoriti bolji i pravedniji svijet, svijet  bez nuklearnog oružja i smatram da je to jer dužnost naše generacije prema onima što dolaze. Takav stav danas podržava 7.800 gradova diljem svijeta a od toga 34 grada u Republici Hrvatskoj, među kojima i Grad Biograd na moru. Ova komemorativna svečanost u vašem gradu, svečanost je i sjećanje na sve žrtve atomske bombe, te ujedno i prilika da se za njezino održavanje zahvalimo gradonačelniku Ivanu Knezu. Jer poznato je da je njegov doprinos u promicanju mira kroz asocijaciju „Gradonačelnici za mir“ doista velik. To između ostalog potvrđuje i visoko priznanje japanske vlade koje je gradonačelniku Knezu dodijeljeno protekle godine a to je „Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom“ a koji je još 1875.utemeljio japanski car Meiđi, kazala je uz ostalo veleposlanica Kaji. Nakon toga svim uzvanicima posjetiteljima ove komemorativne svečanosti obratio se i gradonačelnik Ivan Knez.

Kazao je kako se danas duh Hiroshime širi kroz civilno društvo, te mnogi daju potporu za uklanjanje nuklearnog oružja  te su do danas Ugovor o zabrani nuklearnog oružja potpisale 122 države. No moramo i ovom prigodom spomenuti kako je na današnji dan u jednoj sekundi eksplozije i udarnog vala atomske bombe, pri temperaturi od 5000 celzijusa zauvijek ugašeno najmanje 78.000 života, a sve ukupno što od udara, što od posljedica zračenja oko 140.000.Atomska bomba koja je toga dana bačena na Hirošimu pod nazivom „Mali dječak“urezala je dubok ožiljak na duši čovječanstva te ostavila jeziv prizor na japanskim zidovima. Ljudi koji su taj dan stradali ne mogu ispričati svoju priču ali njihove sjene urezane u kamenu, mogu. Jer nevjerojatna stvar koja je primijećena  poslije eksplozije nuklearne bombe su sjene ,nazvane i nuklearne sjene, koje će vječno biti tu i podsjećati nas na jedan trenutak u povijesti, koji se više ne smije dogoditi, kazao  je gradonačelnik Knez.

Sjene u kamenu i to ovom našem dalmatinskom, benkovačkom, biti će uklesane i do godine ćemo im darovati takvu ploču, ploču nuklearnih sjena. Ovo obraćanje gradonačelnik Knez završio je konstatacijom da svi moramo težiti nuklearnom razoružanju jer nitko ne smije imati moć da uništi naš planet Zemlju. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA