75th banner e

Biogradska noć, Kazalište pod zvijezdama, Litnje igre, Bokun tradicije - i tisuće posjetitelja

Objavljeno: Srijeda, 04. rujna 2019. 10:01
Ocijeni
(0 glasova)

Biograd na Moru ubire plodove jedne od najboljih destinacija ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire. Ako je suditi po broju gostiju koji se ovih dana odmaraju u Biogradu na Moru, očito je da i početak rujna pogoduje turizmu.
- Broj turista koji je ove godine boravio u Biogradu na Moru, centru Jadrana i srcu Jadrana, iznosi 57.836. Gosti su ostvarili 911.476 noćenja što je na razini protekle godine, nešto više, navodi Paula Rogić iz biogradske Turističke zajednice koja je ovu godinu usporedila s 2017. jer onda, kaže, govore o porastu dolazaka i brja gostiju od 7 posto. Najveći broj turista dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, BIH, Austrije, Mađarske, Italije.
- Kao i sve turističke destinacije na hrvatskom Jadranu i Biograd na Moru još uvijek od Ministarstva turizma RH nema dosadašnje brojke nautičkog prometa koje su u protekloj godini za prvih osam mjeseci iznosile 36.628 dolazaka i 233.397 noćenja, podsjeća Rogić.

Grad nautike, zabavnih i adrenalinskih događanja
- Biograd na Moru, grad od oko 5.600 stanovnika, popularna europska destinacija u centru Jadrana, grad nautike, obiteljskog turizma i spektakularnih događaja, do ovog trenutka ima gotovo 1,2 milijun turističkih noćenja, ističe Rogić.
U ljetnim mjesecima Biogradu na Moru ne manjka svakodnevne dobre zabave. Ponuda je napravljena da za svakoga bude ponešto, a lijepa iskustva nose se doma.
- Dugo, toplo ljeto obilježila su razna događanja u staroj jezgri Biograda. Svakodnevno se do sredine rujna održava Biograd Street Music Festival na kojem sudjeluju izvođači i performeri iz cijeloga svijeta i koji duž cijele biogradske rive uveseljavaju sve posjetitelje, ističe Rogić. Na Narodnom trgu (popularno znanom kao trg Brce) održala se tradicionalna Večer klapa, a u srpnju i kolovozu pod nazivom »Kazalište pod zvijezdama« bile su izvođene odlične predstave kako za odrasle tako i za najmlađe. Tako su na trgu Brce gostovali popularni glumci poput Slavka Sobina, Petre Kurtele, Ane Maras Harmander, Zlatana Zuhrića Zuhre i drugo, nabraja Rogić.

Fešta nad feštama
Biogradska noć koja se slavi 4. kolovoza, još jednom se dokazala kao fešta nad feštama u Zadarskoj županiji. Bila je to najveća turistička fešta, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, spektakl glazbe, delicija i vatrometa, s oko 30 tisuća posjetitelja.
- U centralnom parku u Biogradu održavale su se tematske večeri pod nazivom »Bokun tradicije« gdje se svim posjetiteljima u ugodnom ambijentu i tradicionalno uređenom parku za tu prigodu nudila tradicionalna gastro ponuda uz neizostavne srdele na gradelama, fritule i kroštule, a dojam tradicionalne Dalmacije dočarala bi klapska pjesma, priča Rogić. Summer Night Picnic u centralnom parku podrazumijeva opuštenu, ugodnu atmosferu gdje su posjetitelji na dekicama i jastucima mogli uživati uz razne bendove i klape.

Spačeki okupirali biogradsku rivu
Djeci je naročito bilo zabavno ovo ljeto u Biogradu jer su uz dječje predstave mogli uživati u »Litnjim igrama« koje su prikazivale tradicionalne igre poput skakanja u vrećama ili potezanja konopa. Igre su se održavale na rivi, na glavnom mulu, a sudjelovala su djeca iz doslovno cijeloga svijeta.
Isto tako, u centralnom parku Gradska knjižnica Biograd na Moru uz TZ grada Biograda kao organizatora posvetili su manifestaciju najmlađima pa je pod nazivom »Knjiška tulumiška« organiziran odličan dječji tulum gdje je uz edukativno pričanje priča, oslikavanje lica i kreativnu radionicu glavna zvijezda večeri bio mađioničar Jozo Bozo.
- Moramo napomenuti kako su ove godine biogradsku rivu okupirali i popularni »spačeki« koji su bili glavna atrakcija. Atrakcija su bili i dekorativni šareni kišobrani koji su bili jedno vrijeme postavljeni u centralnom parku pa je park bio neizbježni photo point svim fejsbukovcima i instagramerima, otkriva Paula Rogić. U srijedu, 4. rujna, na Narodnom trgu od 21 sati gostuju Nera Gojanović i Đani Stipanićev koji će izvesti talijanske canzone i evergreene.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA