Još jedna turistička sezona je iza nas

Objavljeno: Srijeda, 02. listopada 2019. 14:01
Ocijeni
(0 glasova)

Grad Biograd i Turistička zajednica grada, hotelijeri, privatni iznajmljivači i drugi nositelji turističke djelatnosti u gradu "odradili" su još jednu punu turističku sezonu. Takozvana "špica" je daleko iza nas, a posezonsko razdoblje nastavlja se u nešto mirnijem tonu.
U prvih devet mjeseci prema podacima eVisitora u gradu Biogradu zabilježeno je 174.810 dolazaka, a taj broj gostiju ostvario je u tom periodu 1.043.405 noćenja. U odnosu na proteklu godinu ukupan broj gostiju neznatno je povećan, no same brojke i nisu najvažnije u kompletnom turističkom poslovanju.
Puno je drugih čimbenika koji čine kvalitetnu turističku uslugu, a to je u zadnje vrijeme i primarna zadaća svih turističkih djelatnika i sudionika u turističkom privređivanju grada Biograda. Ako pogledamo nacionalnu strukturu u spomenutom devetomjesečnom razdoblju nekih većih promjena od protekle sezone i nema.
Na prvom mjestu i ove sezone bili su domaći gosti, dakle Hrvati, zatim slijede Slovenci, Nijemci, Česi, Austrijanci, BiH, Poljaci, Slovaci, te Mađari, Nizozemci i drugi. Bez nekih većih iznenađenja je i plasman u pogledu smještajnih kapaciteta, gdje su bili najbolje popunjeni hoteli, zatim kampovi, te privatni smještaj. No nešto malo drugačiji je poredak kod noćenja, gdje su najviše noćenja ostvarili su u kampovi, zatim hoteli i privatni smještaj.
Svakako i ovom prigodom moramo naglasiti da su spomenuti statistički podaci iz sustava eVisitor, te  ne obuhvaćaju nautički promet, a evidentno je da je grad Biograd poznata nautička destinacija i da nautika čini značajnu stavku u ukupnom turističkom privređivanju.
Iako je vrijeme još ugodno toplo i djelomično lijepo prvih dana jeseni mogu se još sresti i kupači na biogradskim plažama ali i šetači, dok se prve veće skupine najavljene za nadolazeće poslije sezonsko razdoblje očekuju polovinom listopada.
Najviše skupina ugostiti će biogradski hoteli "Ilirija", a neki od njih i ovih su dana viđeni u gradu, te na tenis igralištima ove hotelijerske kuće. Naravno valja spomenuti da uskoro slijedi i velika nautička manifestacija "Biograd Boat Show" čiji nositelj je hotelska kuća "Ilirija".
Kao što je već poznato radi se o najvećem nautičkom sajmu u regiji s najvećom izložbom plovila u Hrvatskoj, a koji će se i ove godine održati u marini "Kornati" od 17. do 20. listopada. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA