75th banner e

Živa knjižničarska aktivnost u biogradskoj Gradskoj knjižnici

Objavljeno: Ponedjeljak, 11. studenoga 2019. 14:40
Ocijeni
(0 glasova)

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine odvija pod motom "U ritmu čitanja" ali i u ritmu odrastanja, u Gradskoj se knjižnici odvija niz najrazličitijih aktivnosti. Uz predstavljanje dvaju knjiga za odrasle "Latinskom Amerikom uzvodno, ili za Che Guevarom od Patagonije do Kube, Jasena Boko", te proteklih dana predstavljene "Baštine" ili kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10. godina TBF-a, Nikole Čelana, živa aktivnost odvija se i radu s najmlađima.
Tako se u odjelu za djecu i nadalje održavaju posjete knjižnici, a gdje polaznici prvih razreda osnovne škole uz upoznavanje s knjižnicom i njezinim radom imaju i mogućnost besplatnog upisa u knjižnicu te samostalnog odabira knjiga. Najživlje je međutim u susretima s onima najmlađima, polaznicima dječjeg vrtića, koji u skupinama dolaze na za njih osmišljene radionice.
U nizu takvih, ovih dana knjižnicu je posjetila vrtićka skupina "Mudre sove", a ovom prigodom voditeljica radionica Kristina Barbaroša za uvod im je pročitala slikovnicu "Pas i violina". To je zanimljiva i topla priča Davida Litehfielda, o prijateljstvu, koja kaže, da pravo prijateljstvo opstaje i u dobrim i u lošim vremenima, kazala je ona. Nastavak je to na temu slikovnice "Medo i klavir" koju smo obrađivali prošli tjedan sa skupinom "Leptirići" iz vrtića Adria.
Kroz ovaj oblik radionica djeca imaju priliku upoznati aktere priča, njihove postupke, donijeti i sami neke zaključke što je veoma poticajno. Djeca također imaju priliku zasvirati na raznim instrumentima, sudjelovati u plesnom igrokazu, te se kreativno izraziti kroz vesele crteže. U fokusu svih ovih radionica jeste čitanje djeci na glas kako bi razvili naviku čitanja od najranije dobi što je iznimno važno za razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti.
Uglavnom temeljni cilj je da djeca što ranije spoznaju koja je vrijednost knjiga, što ih motivira da postanu samostalni vrsni čitatelji i poznavatelji literarnog stvaralaštva uopće, zaključila je Kristina Barbaroša. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA