75th banner e

Izložba o velikoj carici u Zavičajnom muzeju grada Biograda

Objavljeno: Četvrtak, 09. siječnja 2020. 19:03
Ocijeni
(0 glasova)

Izložba pod nazivom „Nos Marija Theresija… Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica…“postavljena je u prostorijama Zavičajnog muzeja grada Biograda.
Ovu izložbu postavili smo u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, a u povodu proslave Dana Grada Biograda i blagdana Sv. Stošije njegove nebeske zaštitnice. Kazao je to prilikom otvorenja ove izložbe ravnatelj muzeja Draženko Samardžić. Izloženi materijal čuva se u Hrvatskom državnom arhivu, a oslikava uvođenje i provedbu reforme Marie Theresie na prostoru tadašnje Hrvatske.
Nešto više o velikoj carici i njezinoj upravi ali i privatnom životu govorila je je Ana Marija Gorenc kustos pripravnik u biogradskom Zavičajnom muzeju. Tako se prisjećamo da je Maria rođena u Beču 29.studenog 1740. godine, te da je bila kći i nasljednica Karla VI. Po stupanju na prijestolje temeljem pragmatičke sankcije 1740. godine bila je prisiljena u Ratu za austrijsko naslijeđe, te u Sedmogodišnjem ratu oružjem braniti svoje pravo na prijestolje. Slabosti monarhije uočene tijekom tih ratova, usmjerili su Dvor na reformsku djelatnost koja će postati temeljno obilježje vladavine Marije Terezije. Imajući pred očima uspješan pruski koncept uprave, reforme su bile usmjerene prema ujednačavanju pokrajinskih uprava i jačanja kraljevske vlasti u svim pokrajinama. No reforme su se odrazile i na ostale vidove života.
Jednako tako u svom izlaganju kustosica Gorenc podsjetila je na podatak kako je ova velika vladarica imala 16-ero djece  a u nizu reformi na svim poljima uvela i ono obvezno osnovno obrazovanje. Ova izložba u Zavičajnom muzeju biti će otvorena do lipnja mjeseca te je prilika da ju svi zainteresirani razgledaju. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA