Noć muzeja u znaku Međunarodne likovne kolonije

Objavljeno: Subota, 01. veljače 2020. 10:51
Ocijeni
(0 glasova)

Ovogodišnja 15. po redu Noć muzeja obilježena je u biogradskom Zavičajnom muzeju prigodnim programom a protekla je  znaku 2. Međunarodne likovne kolonije- Župe Pakoštane 2019.
Veliki broj umjetnika članova ove već nadaleko poznate likovne kolonije, izložilo je svoje radove, rađene najrazličitijim tehnikama, od ulja na platnu, ackrila na platnu, drvenih boja, lesonita, drva, te kombiniranih tehnika i dakako najrazličitijih motiva. Ima tu mora, brodova, maslina, kamenitih „bužaka“ Dalmacije, crkava i dakako niz sakralnih tema, likova svetaca i sl. Opus je to koji je toliko različit u svemu i upravo zbog svega toga i toliko lijep, jer plijeni svojom različitošću i ljepotom koja iz nje proizlazi.
Otvarajući ovu izložbu u Zavičajnom muzeju dr. sc. Jerolim Lenkić župnik Župe Pakoštane, kazao je  da je umjetnost specifična ljudska djelatnost koja je usmjerena u komunikacijskom procesu između umjetnika i ljudi koji ju gledaju. Ova kolonija posebna je po mnogo čemu, a svi umjetnici, njezini članovi već su naši „stari pakoški“  prijatelji. Nastavili smo sinergijski podržavati umjetnički rad koji je započeo prethodni župnik Pakoštana don Jure Zubović a umjetnička voditeljica Marija Balen kreirala je program u suradnji s Vericom Kovač predsjednicom HUKA-Zagreb. Tako je uz pomoć i podršku Zavičajnog muzeja i Grada Biograda ova izložba zaživjela u biogradskom Zavičajnom muzeju.
Drago nam je što se ova izložba može pohvaliti umjetničkim radovima koji potvrđuju originalnost ideja i umjetničkog stvaralaštva. Jer umjetnička kreativnost doprinosi duhovnosti i tradiciji u promicanju sakralne kulturne baštine u oazi prirode i mirisa Jadranskog mora.
Nazočnim posjetiteljima obratila se i voditeljica kolonije  Marija Balen te naglasila kako je ova likovna kolonija posebna i po tomu što svi njezini akteri tako dobro prihvaćeni u mjestu te se već i sami osjećaju kao kod kuće. Zahvalila mase svim žiteljima Pakoštana na svim oblicima pomoći, razumijevanju i srdačnošću, jer samo zajedništvom mogu se postići i tako dobri rezultati odnosno polučiti uspjesi kakve ova kolonija bilježi diljem Lijepe naše pa i šire.
Posjetiteljima se s prigodnim riječima u ime Grada Biograda i gradonačelnika Ivana Kneza obratio  Tonči Šangulin, te iskazao zadovoljstvo što grad Biograd kao i Zavičajni muzej grada ima priliku prikazati ovu izložbu koja je djelo brojnih stvaralaca, ali i volje i zalaganja pojedinaca da njezine umjetnička vrijednosti ne ostanu nezamijećene.
Na ovoj izložbi sudjelovalo je 30 slikara, i to 13 iz Zagreba, 16 iz Zadra, Bibinja, Turnja, Sv.Filipa i Jakova, Draga i Pakoštana, te Darko Lingo iz Njemačke. Predstavljene su 42 slike, najviše u tehnici ulja i akrila na platnu. Otvorenje ove izložbe svojim su nastupom uveličali KUD-o Pakoštane, te crkveni zbor Župne crkve Uzašašća Gospodnjeg, kao i pjesnik Ante Sikirić. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA