75th banner e

Popuštanje mjera i normalizacija života

Objavljeno: Utorak, 12. svibnja 2020. 12:27
Ocijeni
(0 glasova)

Nakon gotovo dvomjesečne izvanredne situacije izazvane pandemijom Covida-19 situacija se u cijeloj zemlji postupno normalizira.
Treća faza ukidanja mjera zaštite donešenih s ciljem sprječavanja zaraze koronovirusa jedva je dočekana i u našem gradu. Naime, otvaranje trgovačkih centara, obrta i uslužnih djelatnosti poput frizera i slično te kafića, a posebno vrtića i škola najbolji su pokazatelj postupne normalizacije života. Iako još uvijek pod posebnim uvjetima i uz obvezne preporuke mjera zaštite, možemo reći da se život u gradu Biogradu polagano vraća u svoju kolotečinu.
Biogradska osnovna škola prema riječima ravnatelja Jordanka Miloš, dobro je startala u posebnim uvjetima i s posebnim mjerama zaštite. Učinili smo sve što smo mogli u ovoj situaciji i najvažnije da djeca ipak dolaze. Imamo ih doduše nešto manji broj i radimo s njima u dvije grupe, no kvalitetno se odrađuje predviđeni plan i program rada. Svakako vrijedi istaknuti je da se u našoj područnoj školi u Tkonu na otoku Pašmanu čak 75 % djece odazvalo nastavi. I nadalje nastojimo prilagoditi sve kako bi olakšali učenicima i dakako nastavnicima, da svi zajedno što lakše i bezbolnije prebrodimo ovaj teški period.
I u biogradskom dječjem vrtiću koji je već prvi dan popuštanja mjera otvorio svoja vrata zadovoljni su odazivom mališana. Mi smo napravili upit među roditeljima koliko djece će slati u vrtić, kazala nam je ravnateljica Esma Brzić. Od njih 39 koliko je odgovorilo da će slati djecu u vrtić i u ovim posebnim uvjetima, već prvi dan došlo je njih 25. Odgojiteljice u našem vrtiću posebno su se pripremile za rad u ovakvim uvjetima te poštujući sve mjere možemo reći da se uspješno nosimo s ovom situacijom, kazala je Brzić.
A kako se sa situacijom nose biogradski ugostitelji i jesu li zadovoljni što su konačno otvorili vrata svojih objekata teško je reći. U ovo vrijeme naime grad, a posebno biogradska riva bila bi prepuna gostiju što domaćih što turista. Stoga mnogi od njih ne gaje iluzije, a ako je suditi po prvom danu nekom većem zadovoljstvu ne mogu se ni nadati. Većina objekata uz rivu uredila je svoje kafiće i terase, no većina njih zjapi prazna, a što baš ne ulijeva neki optimizam. No možda se i varamo, e barem da je tako.
Inače ulice grada i unatoč popuštanju mjera još su uvije prazne, redovi razmaku od dva metra i slične scene vidljive su na svakom koraku, a isto tako i prazna biogradska tržnica, koja je uvijek bila okupljalište svih žitelja danas pruža tužnu sliku. No nadajmo se da će i tomu doći kraj te da će naš grad uskoro opet živjeti svojim punim životom, prepoznatljivog gradskog i turističkog centra kakav ustvari jeste. J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA