75th banner e

Počast 13-orici preminulih građana pokopanih po protuepidemijskim mjerama

Objavljeno: Subota, 30. svibnja 2020. 21:55
Ocijeni
(0 glasova)

Izaslanstvo Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru odalo je počast svim 13 preminulim sugrađanima pokopanim na Gradskom groblju tijekom dvomjesečnih strogih protuepidemijskih mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite RH s obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 u svezi načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja.
- U razdoblju od 18. ožujka 2020. do 25. svibnja 2020. na Gradskom groblju pokopano je 13 preminulih žitelja Biograda na Moru koje je ispratilo samo najuža obitelj, kazao je biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.
Zbog povećanog rizika prijenosa virusa članovi Civilne zaštite bili su redari, čuvari koji su pazili da se posljednji ispraćaj održava isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući stroge upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Krunica za žrtve koronavirusa
- Odajemo im ljudsku sućut i počast molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na glavnom križu te paljenjem svijeća i polaganjem ruža na grobovima svih preminulih sugrađana. Iskreno suosjećamo s njihovim obiteljima koji su prerano, iznenada i tragično izgubili voljenu osobu, naglasio je Stopfer.
Obavijest o smrti (osmrtnica) nije smijela sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja. Nije bilo ispraćaja u zvuke mirozova, glazbe, nije bilo rodbine, prijatelja, poznanika.
- Papa Franjo u subotu uoči svetkovine Duhova, 30. svibnja, u 17.30 sati pred špiljom Gospe Lurdske u Vatikanskim vrtovima molit će krunicu za žrtve koronavirusa. Pozivam biogradske obitelji da se okupe u molitvi s Papom koji boli čovječanstva, uvećane širenjem koronavirusa, želi prikazati Majci Božjoj, moleći njezin zagovor, pozvao je Stopfer, inače aktivni član bratovštine sv. Roka u župnoj crkvi sv. Anastazije-Stošije.

Biograd imao 15 zaraženih
Biograd na Moru je u jednom trenutku bio epicentar zaraze koronaviorusa te su protuepidemijske mjere bile nadasve stroge. Naime, u Zadarskoj županiji dosad je bilo 87 zaraženih korona virusom, a preko 70 oboljelih izravno i neizravno je povezano s biogradskom Ortopedskom bolnicom. U samom Biogradu bilo je 15 zaraženih novom bolešću.
- Biogradski Stožer civilne zaštite mobiliziran je 18. ožujka 2020., a demobiliziran 25. svibnja 2020. Postrojba broji 57 članova a u jednom trenutku je bilo čak 45 aktivnih. Imali smo tri grupe čiji su zapovjednici bili Neven Peričić, Robert Pejić i Ante Tonči Rakić, objavio je Stopfer.
Nakon odavanja počasti na Gradskom groblju izaslanstvu su se u kampu Sveti Dominik u povodu demobilizacije pridružili i ostali članovi postrojbe Civilne zaštite te se družili uz prigodni domjenak.
- Izuzetno sam ponosan na članove Civilne zaštite, u izvanrednoj kriznoj situaciji poput pravih profesionalaca ispunili su sve postavljene zadaće. Štoviše, svi su izrazili spremnost da će aktivno sudjelovati u svim, ne daj Bože, mogućim kriznim situacijama, poručio je Marijan Stopfer.

Pokopani na Gradskom groblju
Na biogradskom Gradskom groblju tijekom dvomjesečne mobilizacije Stožera civilne zaštite pokopano je 13 preminulih građana i to: Marko Ivanović, Stanko Erstić, Niko Labar, Jean Jacob Vujasin, Mirko Klarendić, Mirko Jeličić, Marija Šarić, Živko Kapitanović, Zorka Zrilić, Ivica Ivanović, Tomislav Jeličić, Danka Adžić-Kapitanović, Ika Šarić.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA