Više mjesta za promet i parkiranje u centru grada

Objavljeno: Ponedjeljak, 20. srpnja 2020. 10:29
Ocijeni
(0 glasova)

Dobra vijest za vozače je da je otvorena za promet čitava riva grada Biograda, što inače tijekom sezone do sada nije bio slučaj. Domaći žitelji i turisti bili su svjedoci ljetnog zatvaranja dijela rive, točnije poluotoka, kako bi čitav prostor bio na raspolaganju brojnim priredbama, kulturnim i zabavnim programima koji su se svakodnevno, a posebno u večernjim satima odvijali na tom prostoru.
Ovoga ljeta nažalost zbog pandemije coronavirusa i epidemioloških mjera zaštite sve priredbe toga tipa su otkazane, a samim tim i potreba za slobodnim prostorom više nije nužna. Stoga je gradska tvrtka „Bošana“ donijela odluku te od 15. srpnja otvorila za promet i taj dio grada, što su mnogi jedva dočekali. Za promet je ostao zatvoren samo manji dio i to onaj od spomenika kralja Tomislava do hotelske kuće „Ilirija“ i to u vremenu od 19:00 do 01:00 sat.
Inače ovoga ljeta i unatoč znatno manjem broju gostiju, teška situacija s parkiranjem i nadalje je prisutna. Valja kazati kako je na gotovo svim parkiralištima i ulicama gdje se parkiraju vozila svakodnevno pojavljuju poteškoće na koje se vozači žale, a nepravilnosti i nemili susreti s prometnim redarom svakodnevna su slika.
Neki domišljatiji vlasnici vozila ostavljaju motore ili pak stolice na prazno mjesto prilikom odlaska kako bi ih na povratku s autom sačekalo parkirno mjesto, a na što drugi negoduju i slično. No dok je ljeto i turistička sezona, pa makar i ovakva nešto slabija, prometnih gužvi i problema na tom planu i nadalje će biti.
Inače valja kazati da javna parkirališta s naplatom svrstavaju se u tri zone u gradu Biogradu. Oznaka za I zonu je plave boje, oznaka za II zonu je žute boje, te oznaka za treću zonu bijele boje. Tako zona 0- iznosi 12,00 kuna po satu u vremenskom periodu od 15.06. do 15.09. dok u ostalom dijelu godine postaje prva zona s cijenom od 5 kuna. Prva zona je 12,00 kuna također od 15.06. do 15.09. dok u ostatku godine iznosi 5 kuna. Druga zona 8,00 po satu u istom vremenskom periodu nakon čega postaje l zona po cijeni od 5 kuna, dok je treća zona 100,00 kuna dnevno za autobuse, radne strojeve, kamione i njihova priključna vozila.
Svi korisnici javnih parkirališta s naplatom imaju pravo na korištenje dnevne i tjedna parkirne karte. Plaćanje parkiranja moguće je ostvariti kupnjom parkirališne karte na kiosku, tzv. komisiona prodaja, kupnjom karte na parkirnom automatu i kupnjom karte mobilnim uređajem.
Ta mogućnost plaćanja uvedena je radi poboljšanja kvalitete usluga, a takozvani m-parking je uvelike prihvaćen u Hrvatskoj kao i drugim europskim zemljama. Danas čak 78 % korisnika parkirališta plaća parkiranje po satu mobilnim uređajima. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA