Sjećanje na tužnu obljetnicu

Objavljeno: Četvrtak, 06. kolovoza 2020. 09:33
Ocijeni
(0 glasova)

Obljetnica pada atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki obilježava se svake godine na dan 6. kolovoza kao sjećanje ali i podsjetnik kako se slične strahote ne bi više nikada ponovile. Poznato je naime da je u samo jednoj sekundi eksplozije i udarnog vala atomske bombe, a pri temperaturi od 5000 celzijusa ugašeno najmanje 78.000 života, dok od samog udara i posljedica u ova dva japanska grada broj žrtava doseže i do 200.000.
Ovaj tragični događaj već se godinama obilježava u gradu Biogradu, jer valja kazati da je gradonačelnik grada Ivan Knez dugogodišnji član i aktivist međunarodne asocijacije „Gradonačelnici za mir“ (Mayors for Peace), a bio je također i njezin predsjednik.
spomProteklih godina na ovaj dan u gradu Biogradu kod Spomenika mira, japanskog origami ždrala na biogradskoj rivi, paljeni lampioni u znak poštovanja, svim dušama žrtava atomske bombe, kao što je to običaj i u Japanu. Ove godine na žalost zbog situacije s coronovirusom neće biti okupljanja na biogradskoj rivi i neće biti lampiona, ali poruke o zabrani nuklearnog oružja i dalje valja pronositi jer kako je to već ranije naglasio gradonačelnik Knez, svi moramo težiti nuklearnom razoružanju, jer nitko ne smije imati moć da uništi naš planet Zemlju.
I što još dodati do No more Hiroshima! No more Nagasaki! J.F.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA