Otvoren 3,5 milijuna kuna vrijedan TIC, turistička recepcija Biograda

Objavljeno: Utorak, 01. rujna 2020. 14:12
Ocijeni
(0 glasova)

Projekt izgradnje suvremenog TIC-a za biogradsku Turističku zajednicu i PP Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU fondova. TIC će imati funkciju "turističke recepcije grada", gdje će svaki turist i posjetitelj grada dobiti sve informacije o Gradu Biogradu, Parku prirode Vranskom jezeru i druge potrebite informacije o turističkoj ponudi ovog grada u centru Jadrana s okruženjem te kupiti karte za sve nacionalne i parkove prirode u širem biogradskom okruženju, kazao je gradonačelnik Ivan Knez, predsjednik gradske Turističke zajednice.

Lijepa vijest za turističke djelatnike i iznajmljivače turističkih kapaciteta te ljubitelje prirode i kulturne baštine u Gradu Biogradu na Moru i njegovom okruženju, otvoren je Turistički informativni centar (TIC), glavna "turistička recepcija grada" kojeg će zajednički koristiti gradska Turistička zajednica i Park prirode Vransko jezero.
- Projekt izgradnje suvremenog TIC-a u središtu grada za TZG Grad Biograd na Moru i Vransko jezero košta 3,5 milijuna kuna koja su nam odobrena iz EU fondova. Hvala partneru u projektu JU PP Vransko jezero, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik, dodajući da zbog Covida-19 nije održana prigodna svečanost otvaranja ovog, kaže on, izuzetno važnog turističkog objekta.
Zgrada se nalazi na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusne postaje na Trgu hrvatskih velikana, odmah do Turističkog ureda TZG Biograd na Moru i biogradske Policijske postoje.

Od antimalarijske postaje do TIC-a
- Riječ je projektu sveobuhvatnog uređenja zgrade, ostali su samo vanjski zidovi, koja je bila zgrada Centra za socijalnu skrb. Prije je to bio Ured za obranu, a u prošlosti antimalarijska postaja, kazao je Knez.
Radove je izvodila tvrtka Primat RD d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca.
- Grad se za izgradnju TIC-a, većinskom odlukom vijećnika Gradskog vijeća, kreditno zadužio u iznosu od 2,8 milijuna kuna. Kredit je kod Zagrebačke banke podignut po povoljnim kamatnim stopama jer se radi o projektu koji se sufinanciraju sredstvima Europskih strukovnih i investicijskih fondova, rekao je Knez.
Uređenje info centra Biograd na Moru predstavlja ulaganje u prezentacijsko obrazovnu infrastrukturu.
- Dobro su znana EU pravila kod dodijele bespovratnih sredstava, lokalne jedinice projekt sami financiraju, a uložena sredstva se vraćaju nakon završetka projekta. Povratak EU novca ide etapno, dakle od 2,8 milijuna kuna za TIC dosad je vraćeno polovica, 1,4 milijuna kuna. Uskoro nam će se vratiti i preostali iznos, objašnjava Ivan Knez.

"Krivac" Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja
JU PP Vransko jezero u tijeku je s provedbom projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero" u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode".
- Grad je ugovorio radove za izgradnju TIC-a, a JU Park prirode Vransko jezero je partner u projektu, kazao je Danijel Katičin, ravnatelj JU PP Vransko jezero, istaknuvši kako je jedan od glavnih "krivaca" za projekt Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
Europska unija je prije dvije godine dala zeleno svjetlo i odobrila 19 milijuna kuna za izgradnju Turističko informativnog centar (TIC) u Biogradu, te lučice u Crkvini, eko i biciklističke staze, solarnog broda za 12 osoba, vlakića za 56 osoba, adrenalinskog parka i drugo u PP Vransko jezero.
- Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je ukupno 18.963.599 kuna. Razliku od 3,346.506 kuna sufinanciraju JU Park prirode Vransko jezero, Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i LAG Laura, objašnjava Katičin.

Održivi turizam
U samom gradskom centru, oko 200 metara južnije od TIC-a na zgradi stare škole izvode se radovi na Centru za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd u iznosu od 11,3 milijuna kuna.
- Dok će u TIC- u svaki turist i posjetitelj grada dobiti sve turističke informacije te kupiti karte za sve nacionalne i parkove prirode u širem biogradskom okruženju, u Centru BioSfera na jednom mjestu će se dobiti sve informacije o našim zaštićenim prirodnim parkovima: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica, naglasio je Danijel Katičin.
Dodjelom bespovratnih sredstava pridonijelo se prelijevanju učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo.
- Posebice se to odnosi na sektor turizma, jer će se uz poboljšanje kvantitativnog aspekta turizma pridonijeti i boljoj edukaciji posjetitelja o vrijednostima prirodne baštine. Lokalna akcijska grupa Laura (LAG Laura) je tu da povezuje tri sektora: OPG-ovce, Grad Biograd na Moru i Park Prirode Vransko Jezero, naglasio je Ivan Čupić, voditelj LAG Laure.

Knez: Usprkos korone ne kloniti duhom
Grad Biograd na Moru koristi i koristit će sve komplementarne prednosti položaja grada u srcu Jadrana. Gradska uprava svom narodu želi pokazati da niti u ovim teškim vremenima koronavirusa ne smiju klonuti duhom, nego svojim znanjem, radom i zajedništvom i nadalje krčiti puteve, za koje su uvjereni da imaju zdrave temelje, poručio je Knez te je nastavio:
- Mi ne živimo u zabludi da će nam netko drugi osigurati blagostanje i ljepši i ugodniji život u našemu gradu. Isto tako, sve moje suradnice i suradnici kao i ja osobno, svjesni smo da bez naših sugrađanki i sugrađana, ne možemo ništa učiniti, zaključio je Knez.

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA