Počela nova školska godina u biogradskoj osnovnoj školi

Objavljeno: Ponedjeljak, 07. rujna 2020. 13:33
Ocijeni
(0 glasova)

Bez školskog zvona, gužvi u dvorištu škole, veselog žamora na kakav smo u ovo vrijeme navikli, a pod posebnim epidemiološkim mjerama, započela je nova školska godina u biogradskoj osnovnoj školi.
Nakon što su u jutarnjoj smjeni inače u školu stigli učenici viših razreda, za one malene, prvašiće, predviđen je prijam u tri određene grupe i na tri ulaza. Tako je u deset sati i trideset minuta u školu stigla prva grupa prvašića sa svojim roditeljima. Na ulazu ih je dočekala njihova učiteljica, a u holu škole pozdravio ih je ravnatelj prof. Jordanko Miloš, te pedagog škole Joško Brtan koji im je uputio nekoliko praktičnih naputaka kako će se odvijati nastava u novim uvjetima odnosno pod zadanim epidemiološkim mjerama.
Inače učenici prva tri razreda koliko ih je škola upisala ove školske godine pohađati će, izuzev ovoga prvog dana, nastavu u poslijepodnevnoj smjeni, točnije od 13 sati i 30 minuta, a novost je i da će jedan školski sat trajati 40 minuta umjesto uobičajenih 45. Budući da je znatan broj učenika iz šireg  gradskog okruženja i prijevoz učenika usklađen je s epidemiološkim mjerama i smjenama učenika.
Relacije su razdvojene: Ujutro Torovi kosa i istok jedan i Kosa zapad drugi autobus, Granda -Kumenat  treći autobus i Jankolovica-Raštane četvrti autobus. Popodne za učenike nižih razreda rezervirana su dva autobusa. Svi učenici ulaziti će na tri jasno označena ulaza, bez čekanja u redovima, počevši 20 minuta prije početka smjene. Učionice su jasno označene, a prije ulaska učenici moraju proći preko dezinfekcijske barijere, te prilikom ulaska u učionicu dezinficirati ruke.
Roditelji su dužni svome djetetu izmjeriti temperaturu i zapisati je s datumom u bilježnicu za tu namjenu. Nastava je organizirana u blok satovima, bez zvonjenja i okupljanja učenika. Veliki odmor učenici će provesti s predmetnim nastavnikom i sa sobom ponijeti marendu, a nije dopušteno ni napuštanje školskog dvorišta.
Učenici sjede svatko u svojoj klupi i na propisanom razmaku, a učionice se ne mijenjaju (svaki odjel ima svoju stalnu učionicu i u predmetnoj nastavi maksimalno tri učitelja u danu).
Uporaba sanitarnih prostora podijeljena je po odjelima i uzrastima, jasno označena razrednim odjelima. Učenici će na WC ići u ograničenom broju uz obavezno pranje ruku i dezinfekciju.
Roditelji u školu smiju ući samo u iznimnim slučajevima uz prethodnu najavu i obvezno nošenje maske. To su eto neke od novina na koje se treba naviknuti i pridržavati ih se kako bi se školski program mogao odvijati, jer škole su ipak za djecu najbolja opcija, pa makar i u nešto izmijenjenom obliku. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA