Novi projekt, nove mogućnosti za biogradske umirovljenike

Objavljeno: Četvrtak, 26. studenoga 2020. 10:45
Ocijeni
(0 glasova)

Početna konferencija projekta „Aktivni zajedno“ čiji sudionik je i biogradsko GDCK održana je u Vodicama 25. studenog ove godine. Projekt je predstavila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vodice, ujedno i voditeljica projekta Marija Biluš.
Aktivnosti koje se u sklopu ovog projekta provode i koje će se provoditi u Vodicama predstavio  projektni asistent i koordinator aktivnosti u tom gradu Sami Bach Khojah. Aktivnosti koje se provode u Kninu predstavila je djelatnica GDCK Knin, ujedno i asistentica projekta Sandra Đulabić, dok je aktivnosti projekta koje se provode pri GDCK-a u Biogradu na Moru predstavila ravnateljica društva Franka Troskot.
Cilj projekta „Aktivni zajedno“ je osnaživanje kapaciteta organizacija civilnog društva za pružanje i provedbu programa aktivnog starenja koje doprinose povećanju socijalne uključenosti i kvalitete života osoba starije životne dobi.
Nositelj spomenutog projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Vodice, dok su partneri na projektu  Gradsko društvo C.križa Knin, te GDCK Biograd na Moru.
Valja naglasiti da je ukupna vrijednost čitavog ovog projekta 1.185.155,90 kuna, od čega je 85 % osigurano temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014-2020., i poziva „Pridruži se-Aktivni u mirovini„. Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unapređenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok je preostali dio od 15% osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
Projekt je odobren od Ministarstva rada, mirovinskog  sustava, obitelji i socijalne politike, a planirano je u njega uključiti minimalno 265 umirovljenika i provesti minimalno 120 aktivnosti po godini. Na projektu su zaposlene 4 osobe, od čega dvije u Vodicama, jedna u Kninu i jedna u Biogradu na Moru.
Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca (01.06.2020.-01.06.2022). Ovim projektom planirana je provedba slijedećih programa: program poticanja tjelesne i psihičke aktivnosti umirovljenika, program dnevnih aktivnosti slobodnog vremena, program jačanja socijalnih, emocionalnih i kreativnih vještina, program očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, te program psihosocijalne aktivacije umirovljenika.
Planirani programi obuhvaćaju slijedeće aktivnosti na mjesečnom i tjednom nivou, kao što su, medicinska gimnastika, nordijsko hodanje, mjerenje šećera i krvnog tlaka, te kreativne radionice. Ove potonje uglavnom periodične najčešće su radionice kuhanja, tečaj plesa, radionica psihofizičke podrške, prve pomoći i mala škola služenja pametnim telefonom.
Za vrijeme trajanja projekta organizirati će se i osam informativnih i promotivnih događanja o aktivnom starenju i  povećanju kvalitete života  umirovljenika u svrhu podizanja svijesti o važnosti aktivnog starenja.
Svi programi i aktivnosti, kao i rekviziti  materijal za radionice u potpunosti su besplatni za umirovljenike koji se registriraju pri svojim Gradskim društvima Crvenog križa u Vodicama, Kninu pa tako i u Biogradu na Moru, dakle svima sudionicima nositeljima i provoditeljima ovog projekta. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA