Tehnički pregled zgrade Pučkog učilišta u čiju je obnovu uloženo 20 milijuna kuna

Objavljeno: Petak, 12. ožujka 2021. 07:14
Ocijeni
(0 glasova)

Pučko otvoreno učilište Biograd na Moru je pred otvaranjem vrata. Nakon što su još prije 11 godina, 2009., započeli prvi vidljivi radovi na sveobuhvatnoj obnovi i rekonstrukciji, krovištu kinodvorane i proširenju zgrade, i nakon što je dosad uloženo preko 20 milijuna kuna, ovoj beskonačnoj priči o kultnoj biogradskoj ustanovi osnovanoj prije gotovo šest desetljeća (1963.), napokon se nazire kraj.
- U tijeku su završni radovi u vrijednosti od preko 6 milijuna kuna, a odnose se na 10. i 11. fazu radova od predviđenih 13. faza obnove i rekonstrukcije Pučkog učilišta. U postupku izdavanja uporabne dozvole do kraja mjeseca će se obaviti tehnički pregled zgrade na temelju građevinske dozvole, odnosno glavnog projekta, Sljedeći mjesec u novi dio zgrade uselit će Gradska knjižnica, Veleučilište Baltazar i novoosnovani studij gastronomije, kazao je dip. ing. arhitekture Ervin Mihelj iz Zagreba koji je još 2005. projektirao zgradu Pučkog učilišta, a od početka radova 2009. godine je glavni nadzorni inženjer.

Knjižnica, veleučilište, studij gastronomije
Završetak građevinskih radova označava početak završne faze investicijske izgradnje Pučkog učilišta za 11 faza radova, a to je ishodovanje uporabne dozvole.
- Na tehnički pregled se pozivaju svi sudionici u gradnji (investitor, projektant, nadzor, revident, izvođač) i svi predstavnici javnopravnih tijela koja su u postupku lokacijske odnosno građevinske dozvole utvrdili posebne uvjete. Ovo je izuzetno važno kako bi se prilikom tehničkog pregleda voditelju tehničkog pregleda i predstavnicima javnopravnih tijela omogućila pojašnjenja potrebna za obavljanje pregleda, objašnjava Mihelj, koji se afirmirao kroz povezivanje teorije i prakse u projektiranju i izradi tehničke dokumentacije, nadzornog inženjera te sudskog vještaka za arhitekturu, graditeljstvo i procjenu nekretnina.
U zgradi se postavlja i potrebni interijer za preseljenje Gradske knjižnice i za multimedijalnu dvoranu te za Veleučilište Baltazar koje seli iz biogradske srednje škole, kao i interijer za novi studij gastronomije čije je centralno mjesto, uz prostrane kabinete, impozantna kuhinja.

Projekt za sto godina
- Izvode se radovi u vrijednosti od 6.050.000 kuna bez PDV-a. Deseta faza košta 2.100.000 kuna, a 11. faza 3.950.000 kuna. Za obje faze radova Ministarstvo kulture će sufinancirati po 500.000 kuna, dok je pet milijuna kuna iz gradskog proračuna, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
Za potpuni završetak obnove ove zgrade, uređene u duhu povijesnog nasljeđa, ali i suvremeno, nedostaju još dvije faze radova.
- Ovo nije projekt za pet ili deset godina, ovo je projekt koji će sljedećih sto godina zadovoljiti potrebe Biograđana. Radovi na 12. fazi radova započinju na jesen rušenjem prostora sadašnje Gradske knjižnice, istočnog dijela zgrade s fasadom krem boje i pripajanje novoj knjižnici, uređenje ureda Pučkog učilišta i prostorija udruga, objašnjava Knez.

Parkiralište i zeleni trg
Gradska knjižnica se nakon tehničkog pregleda, odnosno ishodovanja uporabne dozvole, idućeg mjeseca seli u novi, znatno veći i moderni prostor u prizemlju sa čak 800 metara polica, dok će na prvom katu koristiti veliku multimedijalnu dvoranu za sve svoje aktivnosti.
- Gradska knjižnica imat će i prostor stare knjižnice čim se obnovi te će u konačnici umjesto dosadašnjih 125 imati 450 metara četvornih prostora, plus multimedijalnu dvoranu. Radovi 12. faze koštat će oko tri milijuna kuna, rekao je Knez.
Dvorište je postalo parkiralište s 27 parkirnih mjesta, a postojeće parkiralište kod ulaza u Pučko učilište postat će zeleni trg. U unutrašnjosti se instalira čak 47 računala, pametne ploče i, kako kaže Knez, sva čuda moderne tehnologije.

Preostalo kino i kazalište
Trinaesta faza radova se odnosi na toliko željenu novu kinodvoranu, a radovi će uslijediti čim se zatvori financijska konstrukcija te se ishode sve potrebne dozvole i zatvori. Naime, mijenjali smo projekt te će dvorana biti namijenjena i za kino i za kazalište. Vrijednost radova 13. faze je oko 6 milijuna kuna, objašnjava Knez, posjetivši kako su u tijeku radovi na obnovi višenamjenskog Ljetnog kina u vrijednosti od 6 milijuna kuna.
Veliki investicijski projekt kompleksa Pučkog otvorenog učilišta financira se nacionalnim i europskom sredstvima, a Ministarstvo kulture je dosad uložilo oko 5 milijuna kuna.
- Grad je uložio daleko najviše financijskih sredstava, 15 milijuna kuna i više. Kako je riječ o velikom i financijski zahtjevnom projektu koji će promijeniti lice grada, sredstva se osiguravaju postupno. Kako se osiguraju sredstva tako i napreduju radovi, dakako, ne onim tempom kako je u početku prije 10-ak godina bilo planirano, zaključio je Knez.

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA