Ususret Uskrsu

Objavljeno: Petak, 02. travnja 2021. 11:33
Ocijeni
(0 glasova)

Gradske ulice i trgovi grada Biograda svojim vedrim i veselim ukrasima najavljuju veliki kršćanski blagdan Uskrs.
Unatoč pandemiji i svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi Grad Biograd ukrašavanjem grada nastoji pobuditi radost i podsjetiti svoje žitelje na nadolazeći blagdan i njegovo značenje. Dan je to uskrsnuća Isusa Krista, a sam Veliki tjedan koji mu prethodi ima posebno obilježje i značenje. Kaže se da je Veliki tjedan sveto vrijeme u kršćanstvu, točnije vrijeme u kome se kršćani solidariziraju sa Kristovom mukom i smrću, te nakon toga raduju uskrsnuću.
Sveti obredi u crkvama, mise ali i blagoslov pisanica i pogača, odnosno hrane dio je običaja u nas. Na žalost zbog pandemije ove godine izostati će mnogi od već spomenutih običaja, no svečani blagdanski stol u svakom će domu zamirisati već prepoznatljivim blagdanski delicijama u to nema sumnje.
Najpoznatije obilježje Uskrsa već poznate pisanice koje se od davnina šaraju i boje na različite načine, a tu su i svima jednako znane pogače, koje se uz kuhanu šunku, također moraju naći na blagdanskom stolu u svakoj obitelji.
Velike šarene pisanice i zečići, jaja i pilići, već krase biogradsku rivu i parkove, a ukrasi su to koji privlače pažnju građana, a posebno onih najmlađih koji im se i najviše raduju.
Kako su turistički djelatnici najavili i otvaranje biogradskih hotela za očekivati je da ovogodišnji Uskrs označi i predsezonsko razdoblje kako je to bilo i ranije. No, uz lijepo i toplo vrijeme, te prigodno ukrašene gradske prostore sve se čini nekako izvjesnije i s puno više optimizma i vjere u neko bolje odnosno normalno vrijeme. J.F.

Foto galerija

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA