Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj" u Biogradu na Moru

Objavljeno: Utorak, 06. travnja 2021. 09:33
Ocijeni
(0 glasova)

Usprkos koronavirusu i epidemiološkoj situaciji i Grad Biograd na Moru, Turistička zajednica i komunalno poduzeće Bošana d.o.o. u intenzivnoj su pripremi za ovogodišnju turističku sezonu. Temeljito se čisti šuma, priotupožarno se tamponira tucanikom, krče se protupožarni putevi, ograđuje se cijela park šuma Soline, uz južni dio šetnice na popularnoj plaži Dražice, podzidava se i nasipa kamenim oblutkom te se znatno povećava sigurnost i prostor za kupače.
- Radove u čišćenju Parka šume Soline izvodi Bošana, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik.

Potaknuti sadnju drveća
Kako se tijekom čišćenja Parka šume Soline sijeku dotrajala stabla borova Grad Biograd na Moru i komunalno poduzeće Bošana su se uključili u akciju "Zasadi stablo, ne budi panj".
-Akcija "Zasadi stablo, ne budi panj" se provodi sadnjom stabala stabala Pinije (Pinus pinea) i Fotinije na Šetalištu Dražica uz samu plažu Dražica, rekao je Knez.
Ova akcija želi potaknuti sve, kaže on, da malo više razmisle o zelenilu i samoj sadnji drveća na javnim površinama i oko kuća.
- Cilj je potaknuti pojedince da bez ičije pomoći mogu samoinicijativno zasaditi drvo i stvoriti bolju kvalitetu svoje životne sredine. Tako čuvamo svoj okoliš i pridonosimo slici zdravog okoliša, poručio je Knez.
- Svatko može zasaditi drvo i tako doprinjeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, kazao je Krunoslav Pešić, direktoir gradskog komunalnog poduzeća Bošana d.o.o.
Djelatnici Bošane na šetalištu Dražica zasadili deset sadnica Pinije (Pinus pinea) te nekoliko sadnica Fotinije.
 - Fotinija (Photinia x fraseri), vazdazeleni je ukrasni grm koji se sadi kao živica. Raskošnog izgleda, privlačit će poglede tijekom cijele godine zbog svojih zelenih, a kasnije crvenih listova. Pripada porodici ruža (Rosaceae), a porijeklom je iz Azije, objašnjava Nada Galešić, voditeljica hortikulture u Bošani.

Zelenilo za mentalno i fizičko zdravlje
Iste će se savršeno stopiti u ambijent postojeće zelene površine uz samo more, a navedena će stabla osigurati hladovinu kako uzduž same šetnice, tako i za kupače na samoj plaži.
- Drveće je važan dio prirodnog krajolika, sprječava eroziju i odrone tla. Povoljno utječe na klimu u područjima, gdje su veliki šumski kompleksi. Drveće zadržava i čuva vodu u tlu, proizvodi kisik koji nam je neophodan za život, a veže ugljični dioksid pa tako smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferi. Ima estetsku ulogu, povoljno utječe na životnu i radnu sredinu, naglasila je Nada Galešić.
- Posljednjih se nekoliko godina na području grada Biograda na Moru sve intenzivnije provode hortikulturne aktivnosti. Lokacije koje su obnovljene i ozelenjene novosadnjama su dvorišta vrtića, kod Osnovne škole, Gradsko groblje gdje je posađeno niz čempresa i drugdje.
Drveće pomaže u očuvanju životinjskog svijeta. Iz drveća dobivamo lijekove, daje nam sjenu i štiti nas, čuva energiju. Šetnja prirodom, među drvećem, dokazano je dobra za mentalno i fizičko zdravlje. Studije su pokazale da su ljudi koji žive uz drveće – sretniji ljudi, zaključila je Nada Galešić.

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA