Projekt „Korak bliže prirodi“

Objavljeno: Nedjelja, 11. travnja 2021. 09:46
Ocijeni
(0 glasova)

U sklopu projekta „Korak bliže prirodi“ koji je protekle godine pokrenuo trgovački lanac „Studenac“, a sa ciljem očuvanja prirode, provedena je u gradu Biogradu akcija čišćenja podmorja.
Akciju na biogradskoj rivi predvodio je Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja koji je stalni partner na ovom projektu, a realizirana je u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, Međunarodnim Centrom za podvodnu arheologiju, Gradom Biogradom i gradskom komunalnom tvrtkom „Bošana“.

U akciji koja se odvijala u staroj gradskoj jezgri na biogradskoj rivi okupio se veliki broj žitelja, koji su bili podrška roniocima i djelatnicima studenca u njezinom provođenju. Naš projekt „Korak bliže prirodi“ okuplja zaposlenike vodećeg maloprodajnog lanca na Jadranu i ronioce kluba Sveti Roko iz Bibinja u čišćenju podmorja. Ponosna sam i sretna što su se moje kolege i ove godine prijavili za sudjelovanje u novoj ovogodišnjoj akciji čišćenja i što prepoznaju vrijednost našeg zajedničkog projekta. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen, ali svi koji smo došli u Biograd maksimalno smo se potrudili za taj još jedan korak bliže prirodi, kazala je Nina Mimica, direktorica marketinga tvrtke Studenac. Dodala je pri tom kako uklanjanje otpada iz morskih dubina, ne bi bilo moguće, bez ronioca ronilačkog kluba Sveti Roko, te im i ovom prilikom zahvaljujemo na sudjelovanju. I današnja akcija čišćenja ima za cilj da naučimo nešto više o zaštiti okoliša što daje nadu da ćemo dugoročnim zalaganjem ipak uspjeti sačuvati Jadran od ozbiljnijih onečišćenja, zaključila je ona.

S radošću smo se odazvali ovoj akciji u Biogradu kazao je između ostalog Đanino Iglič, predsjednik ronilačkog kluba SV. Roko iz Bibinja. Kao veliki zaljubljenici u more moji kolege ronioci i ja trudimo se uz čišćenje provoditi i edukacije, a sve kako bismo budućim generacijama ostavili čisti Jadran .

Nije potrebno posebno napominjati kako su ovu akciju podržali Turistička zajednica grada Biograda i gradonačelnik Ivan Knez, koji je ovom prigodom kazao kako je briga o moru kao i briga za očuvanje okoliša za grad Biograd koji slovi za poznatu turističku destinaciju u srcu Jadrana itekako važan faktor.

A što su sve u ovoj akciji izronili u gotovo 20-ak kubika otpada, nije ni za nabrajanje. Tek bilo je tu automobilskih guma, stolova s obližnjih terasa, metalnih konstrukcija, akomulatora, plastičnih boca konopa i slično. Tko zna možda i ovo bude upozorenje građanima ali i turistima da povedu malo više računa o prirodnom okolišu, a posebno podmorju.
Valja još kazati kako su se usporedo sa akcijom čišćenja podmorja ispod šatora postavljenih na biogradskoj rivi odvijale i tri radionice namijenjene djeci i odraslima. Radi se o arheološko-restauratorskoj radionici, malakoškoj i biološkoj radionici. Bila je to prilika za naučiti nešto više, a samim tim i cijeniti malo više, ne samo more već i prirodu oko nas. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA