Položen vijenac i zapaljene svijeće za Dan državnosti

Objavljeno: Nedjelja, 30. svibnja 2021. 10:40
Ocijeni
(0 glasova)

Uz Dan državnosti kako to i običaji nalažu, položen je vijenac na biogradskom Gradskom groblju i zapaljene svijeće za sve poginule. Uz prisjećanje na 30. svibnja 1990. godinu, kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Ove godine Dan državnosti obilježava se na 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, a kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan. Konstituiranje novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je „u izuzetno svečanom ozračju „zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom Saboru.

Valja naglasiti kako Hrvatska već drugu godinu zaredom Dan državnosti proslavlja i obilježava 30. svibnja. Naime, prije dvije godine taj je datum bio Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti obilježavao 25. lipnja koji je bio blagdan i neradni dan. No HDZ-ovom većinom u Saboru pretprošle godine, kod uređivanja novog kalendara blagdana, vratilo je Dan državnosti na 30. svibnja, kako je to bilo i 90-ih godina.

Pridržavajući se kalendara, današnji Dan državnosti slavi se u čitavoj Hrvatskoj pa je tako prigodno obilježen i gradu Biogradu. Tim povodom uz nazočnost državnog tajnika Šime Mršića, predstavnici gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom, položili su vijenac i zapalili svijeće kod glavnog križa na gradskom groblju grada Biograda. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA