Gradonačelnik Ivan Knez o izboru, projektima…

Objavljeno: Utorak, 01. lipnja 2021. 08:19
Ocijeni
(0 glasova)

Razgovarajući s Ivanom Knezom gradonačelnikom grada Biograda na Moru, koji je po četvrti put osvojio mandat, pitali smo u čemu je tajna njegovog uspjeha? Ha, ha, ha, nema nikakve tajne, kaže on, povjerenje mojih sugrađana stekao sam zahvaljujući radom i samo radom, i to ne samo mojih već i mojih suradnika, čitavog tima ljudi koji se maksimalno angažiraju na svom poslu. A što se mene tiče ja sam normalan, jednostavan čovjek, svakog pozdravim, svakome pružim ruku, saslušam ga i dakako pomognem ukoliko je to moguće.

U proteklom razdoblju smo puno toga uradili, zacrtali, ali nastaviti ćemo rješavati probleme i potrebe koje su još itekako izražene u našem gradu. Ono što smo uspjeli su primjerice osigurane stipendije za naše studente za što smo čak dobili i priznanje. No, cilj nam je da se tim našim studentima nakon završetka studija osiguraju i nova radna mjesta, što trenutno nije lako izvedivo. Tu je jednako tako skrb o starijim žiteljima, djeci s posebnim potrebama, a niz mogućnosti je rješavanje kroz EU fondove, gdje ćemo opet pokušati izvući neka sredstva.

Svakako nam valja više angažmana uložiti na rješavanje sportskih pitanja. Ono što sada ulažemo pokazalo se kao nedovoljno da bi se realizirali svi predviđeni sportski programi. No, većina gradskih projekata na tragu su EU fondova od kojih se neki financiraju sa 85 ili čak 100%. Jedan od bitnijih projekata koji bi nam osigurao sredstva, a riješio brojne probleme jeste onaj takozvanog „razbijanja“ naselja, a sve u svrhu financiranja projekata koji su nam u gradu više nego nužni. To su primjerice dječji vrtić, sportska igrališta društveni domovi, kulturni centri, zatim nerazvrstane ceste i drugo. Takvi projekti se najčešće financiraju u 100 %- tnom iznosu. Odluka o tome (razbijanju grada na naselja) trebala bi se donijeti već na prvoj sjednici, čim se konstituira Gradsko vijeće.

Ovih dana otvorena je i nova knjižnica na koju se čekalo 12 godina, a u istoj zgradi već djeluje ekonomski odjel biogradske srednje škole budući da biogradskoj srednjoj školi slijedi renoviranje. No, ono što je novina, jeste činjenica da će u spomenutom prostoru u dogledno vrijeme zaživjeti i fakultet gastronomije, Visoke škole „Baltazar Adam Krčelić“. Radovi su u punom jeku, a oprema unutrašnjosti za kabinet, odnosno kuhinju za praktični rad učenika već se oprema. Dovršetak radova i početak rada učilišta predviđen je za narednu školsku godinu. Veliki je to pomak bez sumnje za turistički grad kakav je Biograd na Moru i gdje su takvi kadrovi itekako potrebni.

Objekt ljetna pozornica na kome su u tijeku upravo završni radovi, postavljanje sjedalica i slično  također će uskoro dobiti i punu primjenu, kako na pozornici tako i kino predstavama na otvorenom, koji su uvijek bili svojevrsna atrakcija pa nema razloga da tako ne bude i sada. No, projekt svih projekata je, rekao bih je kanalizacija Biograd - Tkon, vrijedan milijardu i dvjesto milijuna kuna. U njega su uključene i susjedne općine (bivše općine Biograd). Za taj projekt dobili smo suglasnost Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja kao i takozvanu uvjetnu suglasnost od agencije za zaštitu okoliša iz Brisela. Očekujemo i konačno raspisivanje natječaja jer to traje već 15-ak godina.

Što se tiče imovinsko pravnih odnosa Grad Biograd na Moru uložio je 30 milijuna kuna, a do završetka će biti potrebno barem još 18 milijuna kuna. To je bez sumnje najveća stavka, a mora se riješiti u roku od tri godine.
Niz je još projekata za koje čekamo građevinske dozvole primjerice, dječji vrtić 18 milijuna kuna, sanacija odlagališta otpada „Baštijunski brig“, 32 milijuna kuna, Muzej Narodni trg 6 milijuna, sortirnica otpada 14 milijuna kuna, gradska ribarnica 6 milijuna, te muzej na rivi 28 milijuna kuna.
U pripremi je izrada projektne dokumentacije za gradsku kompostanu i dokumentacije za reciklažno dvorište za građevne materijale. Puno je toga u pripremi i u planovima, zato kažem da nema filozofiranja, već bitka za svaki projekt, jer danas je to tako, zato i kažem jednostavno "idemo dalje" .J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA