Gradska knjižnica u novom prostoru pruže i nove mogućnosti

Objavljeno: Petak, 11. lipnja 2021. 10:56
Ocijeni
(0 glasova)

Knjižnica je prostor koji pripada svima i u kome će se svatko osjećati dobrodošlim i ovdje rado provoditi dio vremena. Preseljenjem u ovaj novi i suvremeno opremljen prostor postali smo mnogo više od prostora u kome se isključivo posuđuju knjige, a to nam je bila i dugogodišnja želja, kaže nam Tihana Jurišić ravnateljica biogradske Gradske knjižnice.

Otvorenje ovog zdanja uklopilo se uz Godinu čitanja, kojom je proglašena 2021. godina, te je Grad Biograd na taj način dao svoj obol razvoju kulture čitanja i promicanju knjige i knjižnica. Kultura donosi osjećaj pripadnosti i samopouzdanja i stoga sam iznimno ponosna i zahvalna što je naš gradonačelnik Ivan Knez imao viziju i prepoznao važnost stvaranja i postojanja pouzdane ustanove, koja će svim našim stanovnicima pružiti svoje usluge.

Sigurna sam da će ova knjižnica 21. stoljeća, postati mjesto ugode, druženja, okupljanja, te kulturnog uzdizanja, učenja i boravka. Naš grad ima dugu tradiciju postojanja gradske knjižnice kao jednog od stupova biogradske kulture, a otvorenje nove knjižnice nadgradnja je na povijest razvoja čitateljske publike u modernijim i izazovnijim vremenima.

Iako su knjižničarstvo i čitanje dio ukupne strukture društva koji imaju znatan, premda uobičajeno nevidljiv, utjecaj na opće društvene tokove, smatra se da je njihov položaj i razvoj u našem društvu najčešće na rubu društvenog zanimanja. Međutim godina iza nas pokazala je i dokazala kolika je važnost čitanja i knjižnica, jer je upravo čitanje kao aktivnost bila glavna preokupacija u vrijeme pandemije. Bez sumnje raduje činjenica da se odnos prema knjižnicama mijenja i da se prepoznaje značaj kulturnih ustanova za razvoj cjelokupnog društva, kazala je ravnateljica Jurišić.
Ovo je svakako i prilika, dodala je ona, da kažemo da naša knjižnica iz godine u godinu  bilježi sve veći broj korisnika, što nas iznimno veseli, a vjerujemo da će ovaj novi prostor privući još veći broj ljudi jer je evidentno da kod nas interes za knjigu postoji a u ovim novim uvjetima veće su mogućnosti novih usluga i programa .Uopće ne sumnjamo u nove programe, jer je ova knjižnica i do sada (u neadekvatnim uvjetima), ugošćavala brojne književnike, pisce i putopisce, pjesnike i druge različite autore, a ugostila je i brojne mališane, polaznike dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola kroz različite edukativne priredbe. Svakako valja naglasiti da se uz posudbu knjiga u prostoru knjižnice može  pročitati dnevni tisak, a nakon duže pauze knjižničari su jedva dočekali druženje „uživo“ s svojim radoznalim posjetiteljima, mališanima.

Prvi koji su imali prilike vidjeti i upoznati novu knjižnicu bili su učenici prvog razreda OŠ iz Neviđana a tom prigodom čitala se priča „Veliki vuk a boji se šume“. Poseban je to doživljaj kada se družite s djecom, zajedno čitate, razgovarate, smijete  se….veselje je to koje samo djeca mogu donijeti, kazala naj je knjižničarka Kristina Barbaroša. J.F. 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA