Poljoprivrednik na 10 hektara može »zarobiti« 200 tona CO2 i zaraditi 12.000 eura

Objavljeno: Petak, 17. rujna 2021. 08:07
Ocijeni
(0 glasova)

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) u suradnji s talijanskom Regionalnom agencijom za prevenciju, okoliš i energiju Emilia Romagna te ostalim partnerima provodi projekt GECO2 u sklopu programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2014. - 2020. u području Sigurnosti i otpornosti.
- Proračun projekta iznosi 2,5 milijuna eura, od čega je za provođenje projekta AGRRA-e namijenjeno 285.000 eura, kazala je voditeljica projekta Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e.

Zeleno tržište ugljika
U sklopu provedbe projekta jučer se u Poduzetničkom inkubatoru u Biogradu na Moru održala radionica za poduzetnike »Zeleno tržište i dobrovoljno tržište ugljika – GECO2«.
- Svrha radionice je da se privrednici informiraju o aktivnostima koje proizvode ili smanjuju ispuštanje CO2 u atmosferu te koja je buduća cijena emisije stakleničkih plinova, navodi Dević.
Direktivom Europske unije sve zemlje članice, kaže ona, moraju smanjiti emisije CO2 za 50 posto do 2030. godine, a do 2050. moraju biti karbon-neutralne tj. »zelene«. Upravo pomoću volonterskog tržišta uspostavit će se trgovanja koja su poljoprivrednicima i poduzetnicima interesantna.

Zarobljavanjem CO2 do zarade
- Ovo je pilot projekt kojim pokušavamo uspostaviti volontersko tržište ugljičnog dioksida. Svi smo svjesni klimatskih promjena i moramo raditi na očuvanju naše Zemlje za budućnost. Od tuda je i krenula ideja projekta i »zarobljavanja« CO2 u poljoprivredi, objasnila je Dević.
Upravo pomoću volonterskog tržišta uspostavit će se trgovanja koja su, kaže ona, poljoprivrednicima i poduzetnicima interesantna.
- Kalkulatorima u sklopu projekta izračunavamo početnu količinu CO2 koju svaki poljoprivrednik može »zarobiti« i koliki potencijal za to »zarobljavanje« imaju na svojim poljoprivrednim površinama. Uz stručne preporuke i savjete u proizvodnji, »zarobljavaju« CO2, koji zatim stavljaju na tržište i na njemu zarađuju, poručila je Ivana Dević.
Ivan Vrdoljak iz tvrtke Alcina d.o.o., konzultanat na projektu, istaknuo je kako oni koji obrađuju zemlju mogu spremiti i do 20 tona CO2 po hektaru.

Dnevni promet u milijunima eura
- Cijena CO2 na burzi je u razdoblju od 25. lipnja od 52,6 €/t do danas narasla na 63,2 €/t, s tendencijom daljnjeg rasta. Jednostavnom računicom dolazimo do izračuna zarade: poljoprivrednik koji ima 10 ha može »zarobiti« 200 tona CO2, pomnoženo sa 60 eura, dobijemo iznos od 12.000 eura. Dokle god se bavi takvim aktivnostima na takav način, dobivat će taj novac, naglasio je Vrdoljak.
CO2 je materijalno pravo na tržištu, kaže on, isto kao dionica, unca zlata ili tona nafte, za koje postoji organizirano tržište kapitala. Trgovanjem se bave tvrtke ovlaštene za posredovanje u tim transakcijama (»brokeri«) koji će trgovati s CO2 na burzama.
- Tržište već sada funkcionira s prometima u milijunima eura dnevno te se sve više razvija, istaknuo je Ivan Vrdoljak.
Na radionici su između ostalih nazočili Vladimir Kovačević, v.d. ravnatelja AGRRA-e, Ivan Čupić, voditelj LAG Laura i LAGUR-a Lostura te Nives Polovina Barun i Morana Tomičić, direktorica i voditeljica ureda Waves komunikacije d.o.o. iz Zagreba i drugi.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA