Tjedan cjeloživotnog učenja na biogradskoj rivi

Objavljeno: Četvrtak, 07. listopada 2021. 07:56
Ocijeni
(0 glasova)

U sklopu obilježavanja 15.Tjedna cjeloživotnog učenja koji se obilježava početkom listopada svake godine, po prvi puta je obilježen i u gradu Biogradu. Inicijatori i organizator je biogradska Srednja škola koja je u suradnji s GDCK-a, LAG Laurom i drugim sudionicima te grupacije na biogradskoj rivi upriličila mali Sajam strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Naša škola ima puno toga za pokazati, kazao je Ivica Kero, ravnatelj biogradske Srednje škole, jer uz četverogodišnje programe gimnazije i ekonomije, veliku pozornost posvećujemo i trogodišnjim strukovnim programima. Uz prodavače najzanimljiviji su profili kuhar i konobar, a tu su brodomehaničari i brodograditelji, a svi oni uz mentore u školi i praksi izvan škole sudjeluju na brojnim natjecanjima u kojima postižu vrhunske rezultate, što je bez sumnje najbolja preporuka, kazao je ravnatelj Kero.

Uz ravnatelja, učenike strukovnih odjeljenja škole na ovom predstavljanju javnosti podržali su i profesori i mentori, a sami učenici predstavili su svoje uratke kako bi pokazali različite aktivnosti. Njihov talent i volju za napredovanjem, te dakako i postignute rezultate na tom planu podržala je i prof. Davorka Demo. Ova profesorica, valja istaknuti jedna je od 4 nagrađene s područja Zadarske županije, koje je nagradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u povodu Dana učitelja. Profesorica, koja kako kažu učenici, uvijek stoji na raspolaganju nagrađena je za izniman doprinos struci, kategorijama održanih predavanja, radionica i edukacije, objavljenih stručnih članaka, te radu na projektima i unapređenju rada škole i sustava obrazovanja uopće.

Poznato je da je Tjedan cjeloživotnog učenja iznimno važan faktor u životu čovjeka kazala je je prof. Demo, te da bi i na nacionalnoj razini valjalo i moglo učiniti puno više na tom planu. Treba samo dobrih ideja i dobre volje i mogu se kako se ono kaže „pokrenuti brda“. U biogradskoj Srednjoj školi očito ima i jednog i drugog, a dodamo li tomu i ljubav prema zanimanju kojim se baviš rezultati su svakako očiti.

Pojasnimo još na kraju da je Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u svim zemljama i na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija za učenjem.

Kroz brojne aktivnosti u sklopu Tjedna, građane se motivira da se uključe u neki oblik učenja pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili nešto što se odnosi na mlađu životnu dob, jer učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, a također i samostalno na primjer čitajući, dok je vrijedan oblik učenja svakako i učenje kroz iskustvo (radno, životno i sl.).

Učenje također nije ograničeno ni na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima-od predškolske dobi pa do duboke starosti. Sve se to moglo čuti, vidjeti ili pročitati u prigodnim brošuricama na ovom malom Sajmu na biogradskoj rivi. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA