Gradu Biogradu izručeno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada vrijedno više od milijun kuna

Objavljeno: Petak, 26. studenoga 2021. 08:16
Ocijeni
(0 glasova)

Grad Biograd od danas je bogatiji za novo, moderno vozilo za bolje i kvalitetnije održavanje čistoće u gradu. Naime gradska komunalna tvrtka „Bošana“ d.o.o. preuzela je vozilo čija je nabavka realizirana u sklopu projekta „Unapređenje sustava za odvojeno prikupljanje otpada komunalnog poduzeća „Bošana“ d.o.o“. U Biogradu je obavljena primopredaja komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Direktoru gradske komunalne tvrtke Bošana d.o.o. Krunoslavu Pešiću ključeve novog vozila predao je Davor Ćirić, predstavnik isporučitelja, tvrtke ALFATEH ekologija i energetika d.o.o.

Vrijednost ovog specijalnog vozila za odvoz i prikupljanje otpada iznosi 1.175.000,00 kuna, kojeg je biogradska komunalna tvrtka osigurala uspješnom prijavom na natječaj kao i provedbom projekta, a koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 987.447,83 kn.

Nabavom ovog vozila i provedbom informativno-izabranih aktivnosti pridonijeti će stopi odvojenog prikupljanja otpada na području grada, te unaprijediti sustav održivog gospodarenja otpadom, a što će u konačnici smanjiti i količinu otpada koja se odlaže na odlagalištu.

Ovo je samo jedan od primjera koji su rezultirali uspješnim okončanjem, a svakako slijede i drugi slični. Naime, poznato je da je grad Biograd sa svojim tvrtkama i ustanovama proveo i nadalje provodi projekte iz različitih područja čija ukupna vrijednost iznosi preko 127 milijuna kuna. Projekti su to koji su financirani iz nacionalnih i EU izvora. Poseban fokus je na održivom gospodarenju otpadom, a valja napomenuti da su zadnjih godina provedeni i projekti izgradnje reciklažnog dvorišta u ukupnoj vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Ovo dvorište smješteno je u Industrijskoj zoni i u njega građani mogu odlagati najrazličitije vrste otpada, jer su nabavljeni i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti o preko 2 milijuna kuna. U tijeku je i nabavka kompostera koji će se zainteresiranim kućanstvima staviti na raspolaganje.
Uz to tu je i projekt „Nije mi teško-zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ u vrijednosti od 0,5 milijuna kuna. Svakako valja još spomenuti i tvrtku Eko d.o.o. u suvlasništvu županije, a koja provodi projekt izgradnje sortirnice otpada i sanacije odlagališta „Baštijunski brig“.

Stoga i ne čudi što Grad Biograd slovi kao jedan od najuspješnijih gradova po pitanju odgovornog postupanja s otpadom. No, uvijek može i bolje i više te se priprema novih projekata nastavlja i dalje, a sve u cilju zaštite okoliša i poboljšanja kvalitete života u gradu Biogradu. J.F.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA