»Proračunska sjednica« Gradskog vijeća održava se 28. prosinca

Objavljeno: Četvrtak, 23. prosinca 2021. 09:15
Ocijeni
(0 glasova)

Grad Biograd na Moru već godinama obara hrvatske rekorde kad je u pitanju usvajanje gradskog proračuna za narednu godinu, sjednice Gradskog vijeća su pred samu Novu godinu, uglavnom oko Božića. Ove godine čak 28. prosinca.
Dok se u Republici Hrvatskoj koja broji 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova te 20 županija plus Grad Zagreb, proračun usvaja od početka studenoga, najkasnije do 20. prosinca, kako bi zbog mogućeg neusvajanja imao zakonskih sedam dana za »popravnu« sjednicu u biogradskom slučaju to nije slučaj.
- Iskreno, ove godine tzv. proračunska sjednica trebala se održati nikad prije, već 8. prosinca. Međutim, došlo je do nepredviđene greške u računalnom programu i htjeli ne htjeli morali smo prolongirati sjednicu Gradskog vijeća, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik.

Proračun u rekordnom iznosu od 322 milijuna kuna
Ako se u najgorem mogućem scenariju 28. prosinca na Vijeću ne izglasa proračun, niti u slijedeća tri dana, do 31. prosinca 2021., najkasnije u 23.59 sata, ne donese proračun za slijedeću godinu niti odluka o privremenom financiranju, Ministarstvo uprave će raspustiti Gradsko vijeće. Do novih izbora Grad bi radio na hladnom pogonu, neće se moći započinjati financijski zahtjevniji projekti.
- Građani mogu mirno spavati i u Božjem blagoslovu proslaviti Božić i u veselju dočekati Novu godinu 2022. jer od tog scenarija zaista nema ništa. Naime, HDZ ima apsolutnu vlast u Vijeću, 8 od 13 vijećnika što je i više nego dovoljno ruku za usvajanje proračuna. Štoviše, vjerujem da će i oporba podržati ovaj predloženi proračun, uvjeren je Knez.
Dok je ovogodišnji proračun bio 227 milijuna kuna, predloženi za 2022. godinu je veći za čak 95 milijuna kuna i iznosi rekordnih 322 milijuna kuna, točnije 322.386.718 kuna.

Mnoštvo kapitalnih projekata
- Osigurava se razvojna komponenta proračuna. A u proračunu od 322 milijuna kuna imate projekte koji će se iduće godine završiti i započeti ali i razne projekte za koje nikad ne možete znati hoće li zapeti oko dozvole. Međutim, vi ga morate imati na listi, jer to je uvjet za natječaj, objašnjava Knez.
Od kapitalnih projekta treba izdvojiti dogradnju dječjeg vrtića Kosa zapad (20 milijuna kn), dogradnju srednje škole (30 mil. kn), rekonstrukciju ribarnice i tržnice (14 mil. kn), sanaciju odlagališta Baštijunski brig (40 mil. kn), izgradnju sortirnice za odvojeno prikupljanje otpada (25 mil. kn), rekonstrukciju Zavičajnog muzeja (45 mil. kn), uređenje kino – glazbene dvorane u Kulturnom centru (15 mil. kn), izgradnju Tenis centra Kosa (10,5 mil. kn), interpretacijski centar pomorstva i ribarstva (10 mil. kn), kulturni centar Granda (10 mil. kn), itd.

Nagrade za životno djelo Gordanu Borčilu i posthumno Josipu Tomiću – Joli
Nagrade za životno djelo u povodu Dana Biograda na Moru i nebeske zaštitnice Stošije koja se proslavlja 15. siječnja 2022. godine dodijelit će se Gordanu Borčilu, predsjedniku Yacht cluba Biograd, organizatoru brojnih jedriličkih regata, velikom humanitarcu, članu Rotary kluba.
Nagrada za životno djelo dodijelit će se i posthumno, prerano preminulom Josipu Tomiću – Joli, legendarnom, dugogodišnjem treneru atletike i drugih sportova. Idejni je začetnik Škrapinga, a najveća ljubav mu je bila atletika te je osnovao i dugi niz godina vodio AK Soline iz Biograda.
Godišnja nagrada dodijelit će se učeniku Srednje škole Biograd na Moru, Karlu Fuzulu, sinu vijećnika Ante Fuzula, za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz engleskog jezika.
Grbovi Grada Biograda na Moru dodijelit će se: Josi Katuši, Marku Tomiću, Zdenku Mikasu, Špiri Opačiću, Atletskom klubu Biograd na Moru, dr. sc. don Damiru Šehiću i Adamu Podolskom.

Dodatne informacije

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA