Obilježavanje 22. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije

Objavljeno: Utorak, 23. kolovoza 2016. 13:51
Ocijeni
(0 glasova)

U povodu 22. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije na Gradskom groblju Biograd kod centralnog križa jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće, dok će se misa zadušnica održati u nedjelju 21. kolovoza, u 10:30 sati, u župnoj crkvi sv. Stošije na biogradskom Poluotoku. Vijence su položili zapovjednik pukovnije pukovnik Josip Čerina, načelnik Stožera bojnik Denis Brzić, potpredsjednik filipijanske braniteljske udruge i općinski vijećnik Tomislav Demo, biogradski gradonačelnik Ivan Knez te filipjanski načelnik i predsjednik Vijeća, Zoran Pelicarić Peco i Igor Pedisić.

- Odlučili smo se za skromno obilježavanje obljetnice pukovnije jer smo prije dva tjedna imali Biogradsku noć posvećenu braniteljima, obilježavanje Oluje i druge blagdane. Moja poruka, a vjerujem i poruka mojih suboraca, bila bi da se sve ono što se događalo u vrijeme Domovinskog rata, a dovelo je do oslobađanja i stvaranja Republike Hrvatske nikako ne smije zaboraviti. Mnogi hrvatski branitelji položili su živote da bismo mi danas u miru živjeli, stoga im za to moramo biti zahvalni. Treba se sjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu za slobodu koju imamo i u kojoj živimo sada. Pukovnija živi u srcima svih njenih preživjelih pripadnika, istaknuo je Čerina.

Dan osnutka 134. domobranske pukovnije Biograd je 18. kolovoza 1994. godine, datum kada je stigla zapovijed zapovjednika Zbornog područja Split generala Ante Gotovine u Zapovjedništvo IV. borbenog sektora Biograd o ustrojavanju pukovnije. U to je vrijeme trebalo ustrojiti novo Zapovjedništvo, tri pješačke bojne, topničko-raketni divizion i pristožerne postrojbe. Dakle, od navedenog datuma pristupilo se ustrojavanju 134. domobranske pukovnije Biograd.

Ovu postrojbu su činili iskusni branitelji koji su se na samom početku Domovinskog rata. Žitelji su mnogih općina i gradova Zadarske županije, branitelji koji su branili mnoga naselja biogradskog i stankovačkog kraja i sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji „Oluja“ te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga.

Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadesetak je lakše ili teže ranjeno.

 

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA