"Bunjevačko kolo" večeras u Biogradu

Objavljeno: Ponedjeljak, 29. kolovoza 2016. 14:56
Ocijeni
(0 glasova)

U ponedjeljak, 31. kolovoza, s početkom u 20:00 sati u ribarskoj luci u Biogradu na Moru nastupa HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice. Odsjek za folklor, koji se bavi očuvanjem tradicijskih plesova Hrvata, Bunjevaca na Sjeveru Bačke.

Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" je osnovano davne 1970 godine. Sam naziv Bunjevačko kolo direktno određuje etničku pripadnost Bunjevaca-Hrvata u Subotici.

Osnovni cilj rada Bunjevačkog kola je očuvanje svoj indetiteta i tradicije od zaborava kao što su nošnja, plesovi, običaji, kulturne baština: prela,dužijanca, literature i dr. Organizirano je u nekoliko sekcija: etnološku, literarnu, slamarsku, tamburašku, folklornu itd.

Svaka sekcija je radila u domenu svog naziva, s tim da je folklorna sekcija bila ta koja je bila osnova i kao takva najbrojnija. Ne trEba posebno naglašavati da je za sve ove godine kroz Bunjevačko kolo prošao veliki broj generacija, pa tako kolo i danas ima oko 120 stalnih članova samo u folklornoj sekciji. Gotovo da i nema folklornih manifestacija gde kolo nije sudjelovalo u Europi.

Kolo s ponosom prenosi bogatu kulturnu baštinu.

 

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA