Bunjevci u Biogradu

Objavljeno: Utorak, 30. kolovoza 2016. 15:13
Ocijeni
(0 glasova)

Pjesme i plesove, te bogate i raskošne narodne nošnje predstavili su Biograđanima i gostima grada članovi Hrvatskog kulturnog Centra iz Subotice.

Skupina mladih okupljena u folklornoj sekciji centra pod nazivom „Bunjevačko kolo“ vjerni su čuvari identiteta i tradicije, te običaja svoga kraja koje brižno njeguju i čuvaju od zaborava.

U kraćem razgovoru njihov umjetnički rukovoditelj Andrija Bašić Palković nam je kazao: Ovo je treća godina kako dolazimo u Sveti Filip i Jakov jer imamo dobru suradnju sa filipijanskim KUD-om i gospodinom Ivanom Eškinjom, što nam je iznimno zadovoljstvo, te se eto i ovom prilikom zahvaljujemo. Uz dogovorene nastupe tijekom boravka u sv. Filip i Jakovu imamo ovoga ljeta i gostovanje u gradu Biogradu, a također i jedan nastup u Zadru.

Drago nam je što imamo priliku prezentirati naše kulturno bogatstvo, koje je doista bogato i sadržajno. U vašem Gradu predstavili smo se s bunjevačkim plesovima. Bila je to mješovita koreografija, odnosno mješoviti plesovi, a između ostalih tu je i poznato kukunješće, divojačko kolo, slavonsko kolo, rokoko, a nakon jednog muzičkog bloka s našim vojvođansko-bunjevačkim melodijama završili smo s našim tradicionalnim bunjevačkom momačkim kolom.

Taj ples je specifičan utoliko što se (dok se drugi plesovi izvode u paru) momačko bunjevačko kolo izvodi u trojkama, jer tu momak i dvi cure se nadigravaju što mu daje posebnu draž, kazao nam je gospodin Palković.

Skupina mladih folkloraša od njih 37 otplesala je, otpjevala i na najbolji način prezentirala kulturnu baštinu hrvatskih Bunjevaca iz Subotice, a za čije očuvanje i nastavak tradicije ako je suditi po njihovom nastupu nema straha. J.F.

 

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA