75th banner e

Zabavni park, golf i mirovinski dom za dodatni uzlet turizma

Objavljeno: Srijeda, 22. veljače 2017. 07:57
Ocijeni
(0 glasova)

Biograd, lijepi, mirni gradić pola sata udaljen od Zadra, može se pohvaliti turističkom tradicijom, hotelima i lijepim plažama, nautičkim turizmom i marinom u svom središtu, ali i budućim zabavnim parkom koji se treba otvoriti ovoga ljeta i trebao bi biti hrvatski Gardaland. Osim toga, u tijeku su još dva projekta koja bi Biograd izbacila u prvi plan: gradnja golfišta u biogradskom zaleđu, pored parka prirode Vransko jezero, te mirovinskog doma, koji bi privukao umirovljenike s kontinenta željne morskog ugođaja tijekom cijele godine.

Hrvatski Gardaland nadomak Crvene luke trebao bi proraditi do lipnja, a golfište na Baštijunskom brijegu i mirovinski dom još čekaju koncesiju od države, odnosno rješavanje imovinskopravnih odnosa!

Dolazi 'roller coaster' na 17 šlepera
Do lipnja bi trebao biti gotov prvi hrvatski zabavni park prema uzoru na talijanski Gardaland. Nalazi se pokraj Biograda, na putu za Crvenu luku, a gradnja je počela u proljeće prošle godine. Investitor je tvrtka Mirnovec Park, sestrinska tvrtka Mirnovec Pirotehnike, koja je odmah na početku uložila 15 milijuna eura u gradnju zabavnog parka za sve generacije, a ukupna investicija je i veća. Teren je kupljen od Grada Biograda za 6,5 milijuna kuna. Izvođač radova, zagrebačka Tehnika, obvezao se do lipnja, dakle, 14 mjeseci od početka, završiti radove. Pokriveno je 4000 kvadrata, vodene površine planirane su na 2000 kvadrata, staze za hodanje u borovoj šumi bit će duge skoro 18 kilometara, a ukupna površina zabavnog parka je 45.645 četvornih metara.
U prvoj godini rada očekuje se čak 180 tisuća posjetitelja te se najavljuje otvaranje osamdesetak radnih mjesta. Zabavni park prostirat će se na 45 tisuća četvornih metara, a posjetitelje bi trebalo dočekati 25 atrakcija s tri tematske cjeline: divlji zapad, stari gusarski grad te svemir. Osim što će nuditi zabavne vožnje, imat će amfiteatar i dio s računalnim igrama, a velik naglasak bit će stavljen na vatromete, s obzirom na to da se tvrtka Mirnovec ponajprije i bavi pirotehnikom. Na Jadranu nije bilo tipičnog odredišta za obiteljski turizam, kažu investitori, pa će u parku vožnje biti prilagođene za sve kategorije posjetitelja, ali i koncerti te ostali događaji. U ožujku se počinju montirati prvi 'roller coasteri'. O kakvom je poslu riječ najbolje govori podatak da je samo za transport 'roller coastera' bilo potrebno angažirati 17 šlepera.

Čekanje koncesije za golf
Projekt golfišta nije u toj fazi realizacije, ali na njemu se intenzivno radi. Baštijunski brig iznad Biograda, sadašnje odlagalište otpada, smješteno uz park prirode Vransko jezero, trebao bi, prema projektu, biti golfište sa svim pratećim sadržajima. Antun Mikec, suvlasnik zagrebačke tvrtke VMD, zadužen je za projekt igrališta za golf Baštijunski brig i objašnjava da je do sada mnogo vremena i truda uloženo u realizaciju, jer dvije i pol godine čekaju koncesiju s kojom se stalno odugovlači. Za teren veličine 25 hektara otkupljenog zemljišta i još oko 90 hektara državnog zemljišta razrađen je plan uređenja velikoga golfišta sa svim pratećim sadržajima od naselja vila do dijela za jahanje, ali ključna stvar još nije riješena. U agenciji za državnu imovinu (DUDI) nisu dobili rješenje za koncesiju, kaže Antun Mikec. Imaju potporu lokalne birokracije, ali je zapelo na državnoj razini. Područje oko Baštijunskog briga okruženo je s mnogo malih privatnih terena, a budući da nisu vlasnici cijelog zemljišta ne mogu dobiti građevinsku dozvolu. Imaju 140 ugovora s privatnim vlasnicima terena oko Baštijunskog briga i lokacijsku dozvolu. Za taj projekt osnovana je tvrtka Golf centar Biograd, uloženo je oko dva milijuna eura u papirologiju i otkup terena od privatnika.
Treći projekt na koji se u Biogradu ozbiljno računa gradnja je mirovinskog doma, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola, a s obzirom na to da je riječ o nekretnini u vlasništvu države, čeka se rješenje imovinskopravnih odnosa kako bi se investitori mogli javiti i započeti provedbu.
Planirani projekt obuhvaća osam samostojećih smještajnih jedinica sa 160 jednokrevetnih i 72 dvokrevetne sobe, ukupno 304 kreveta s namjenom smještaja starijih osoba, te još jednu zgradu sa stacionarom i pratećim sadržajima te dvoranom za fizikalnu terapiju. U Biogradu ističu da bi budući dom produljio turističku sezonu, ostvarila bi se raznovrsnost ponude na području biogradske rivijere, podignula kvaliteta turističkih usluga, a i zaposlio bi se velik broj stručnoga, medicinskog kadra i pomoćnog osoblja. Biograd, turistički grad s 1,2 milijuna turista na godinu, svake sezone uvodi neke novosti za svoje goste, pa u njemu za predsezonu pripremaju tzv. slovenski vikend, kako bi već potkraj travnja i za 1. svibnja ugostili svoje tradicionalne goste iz slovenskih gradova prijatelja.
Najbrži turistički rast
Biograd na Moru jedan je od najuspješnijih priobalnih turističkih gradova, a za sezonu 2017. osim uobičajenih sportskih natjecanja i glazbenih događaja priprema nautički susret i regatu, susrete motorista koji voze Harley Davidson i ljubitelja kultne Vespe. Biogradske marine i jak nautički turizam, blizina otoka te netaknuta priroda u njegovu zaleđu aduti su koji privlače sve više turista. Zahvaljujući odličnom položaju i prometnoj povezanosti, u blizini Zadra, autoceste, zračne luke, trajektne veze s otokom Pašmanom, parka prirode Vransko jezero, nacionalnog parka Kornati, Biograd je jedan od najbrže rastućih turističkih gradova.
S obzirom na to da u Vladinom akcijskom planu zdravstveni turizam zauzima važno mjesto, Biograd je jedan od prvih gradova koji se u njega mogu uključiti budući da ima osamdeset godina staru Specijalnu bolnicu za ortopediju s izvrsnim rezultatima, koja bi s turizmom bila dobitna kombinacija.

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA