75th banner e

RAZNIM MANIFESTACIJAMA I NAUTIKOM IDEMO PREMA CJELOGODIŠNJOJ TURISTIČKOJ SEZONI

Objavljeno: Srijeda, 22. veljače 2017. 10:03
Ocijeni
(0 glasova)

Naša sezona počinje odmah nakon Uskrsa i završava sve kasnije, zatvaramo je u listopadu 'Biograd Boat Showom'. Dobrom promidžbom i novim manifestacijama ove godine namjeravamo ugostiti i mnogo više turista od lanjskih 1,2 milijuna

Na čelu Biograda na Moru već je deset godina Ivan Knez. Nakon što je završio Agronomski fakultet u Zagrebu, zaposlio se u Policijskoj upravi – ispostavi Biograd na Moru kao policijski službenik, a poslije je napredovao do mjesta inspektora za poljoprivredu i šumarstvo u tom gradu. Prije nego što je zasjeo na mjesto gradonačelnika, obnašao je funkciju inspektora za gospodarstvo u Državnom inspektoratu u Zadru, a zatim i pomoćnika pročelnika za turizam Zadarske županije. Za njegove vladavine Biograd na Moru iznimno je iskoračio reklamirajući se kao turističko odredište u kojemu sezona ne traje samo tri mjeseca, nego zahvaljujući dvjema marinama cijelu godinu. Biograd na Moru dom je i mnogim manifestacijama kao što su najveća izložba plovila u Hrvatskoj i regiji 'Biograd Boat Show', koji se održava u listopadu, te Gastro Stol u lipnju. Knez želi i da se Biograd na Moru ustoliči kako regionalno središte kongresnog turizma te da njegova industrijska zona postane još privlačnija poduzetnicima i ulagačima. Grad pomaže i malim poduzetnicima nudeći im povoljne zakupe, prodaju i koncesiju.

• Kako se razvijao Biograd tijekom vašega mandata? Gdje je danas u odnosu na nekoliko godina prije?
– Otkako su građani dali povjerenje meni i mojem timu, naš je cilj da Biograd postane grad po mjeri čovjeka, da ne bude samo turistički grad u kojem će se živjeti tri mjeseca, koliko je donedavno trajala turistička sezona, nego da bude u punom smislu riječi – srce Jadrana. Osigurali smo uvjete za gospodarenje, zaštitu i upravljanje prostornim planovima i zemljišnoknjižnom obnovom. Tako ostvarujemo uvjete za društveni i gospodarski razvoj, gradnju i racionalnu uporabu prirodnih i kulturnih dobara. Neke rezultate možemo vidjeti u raznim projektima koje je odobrila Europska unija, manifestacijama koje su ucrtale Biograd na svjetski turistički zemljovid, povećanju broja noćenja... Grad će i u budućnosti provoditi projekte koji će osigurati financijsku održivost, stoga uskoro očekujemo vidljive rezultate. Napredak i razvoj uvijek zahtijevaju vremena jer ništa kvalitetno i dobro nije učinjeno preko noći.
• Jeste li zadovoljni proteklom turističkom sezonom?
– Grad Biograd u posljednjih je nekoliko godina znatno iskoračio u turističkoj sezoni i promidžbi kao turističkog središta, pa tako svake godine bilježimo povećanje turista i noćenja, širimo lepezu nacionalnosti gostiju. Osim toga, više ne dolaze samo tri mjeseca u srcu sezone, nego naša sezona počinje mnogo ranije, odmah nakon Uskrsa, i završava sve kasnije; zatvaramo je u listopadu manifestacijom 'Biograd Boat Show'. Budući da imamo dvije marine, nautički turizam dopušta da naša sezona traje cijelu godinu jer smo poznati kao odredište s najviše regata tijekom godine u cijeloj regiji. Ako govorimo o brojkama, Biograd je prošle godine imao više od 1,2 milijuna noćenja, a promidžbom i manifestacijama namjerava ih imati još mnogo više.
• U Biogradu se održava najveća izložba plovila u Hrvatskoj i regiji 'Biograd Boat Show', tu je i 'Gastro stol'. Tko stoji iza ideje o tim manifestacijama i planirate li neke slične u sljedećim godinama?
– 'Biograd Boat Show' tradicionalno organizira hotelska kuća Ilirija uz potporu i sufinanciranje Grada Biograda na Moru te Turističke zajednice. 'Gastro stol' je manifestacija koju organiziraju Turistička zajednica i Grad uz pomoć naših ugostitelja i Biograđana koji žele pridonijeti službenom otvorenju turističke sezone koje počinje tom priredbom. Kad je riječ o manifestacijama, tu se uvijek trudimo i znamo da upravo organiziranjem događaja koji su drugačiji, novi, a pogotovo internacionalni, privlačimo goste, ali i, što je važno, medije. Možemo se pohvaliti i održavanjem manifestacije 'Croatia Harley Days', na kojoj je bilo više od 30.000 motora i više od 100.000 posjetitelja. Moram napomenuti da ponovno pregovaramo o tome da se taj događaj treći put vrati u Biograd. U svibnju 2015. imali smo pak Svjetske dane Vespe koji su okupili ljubitelje vespi iz cijeloga svijeta; nadalje,  imali smo Svjetsko natjecanje u oranju, koje je bilo izvrsno medijski popraćeno; prošle godine održan je Internacionalni sajam ribarstva, a uvijek smo ponosni na manifestaciju 'Biogradska noć' koja se tradicionalno održava 4. kolovoza i posvećena je Danu pobjede i domovinske zahvalnosti; iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, njih iznad 30.000. Prema toj manifestaciji čiji je vrhunac spektakularni vatromet naši gosti planiraju odmor jer, vjerujte, na taj datum slobodnih smještajnih kapaciteta nema i da ih je još toliko, bilo bi ih malo! Ove godine predsezonu ćemo začiniti i 'Slovenskim vikendom', manifestacijom koju smo nedavno reklamirali na turističkom sajmu u Ljubljani, posvećenu upravo našim najbrojnijim gostima, Slovencima. Naglasak je na aktivnom odmoru uz, naravno, zabavu na rivi u noćnim satima. Ove godine imamo i Europske dane Vespe koji će se održati u svibnju, vikend uoči otvorenja turističke sezone.
• Biograd na Moru jedno se vrijeme rekla-mirao kao centar kongresnoga, poslovnog turizma. Kako stojite u vezi s tim?
– I dalje težimo prema tom cilju. Ulagači su kupili teren u središtu grada namijenjen upravo za kongresni turizam. Koliko imamo informaciju, već imaju gotove projekte pa će se uskoro početi raditi i na tome.
• Kako surađujete s poduzetnicima? Imate li neke subvencije ili slične oblike financiranja?
– Grad Biograd potpuno podupire rast i razvoj poduzetnika, osobito malih. Pomažemo im nudeći im povoljne zakupe, prodaju i koncesiju.
• Osim turizma, koje još gospodarske grane treba istaknuti u vašem gradu?
– Kad govorimo o gospodarskim granama, svakako treba spomenuti i poljoprivredu te industriju koja se razvija na biogradskom području. Industrijska zona, u kojoj je iz godine u godinu sve više tvrtki, trebala bi postati još privlačnija poduzetnicima i ulagačima. Želimo da taj prostor zaživi u punom smislu riječi. U njemu osiguravamo nužnu infrastrukturu, na čemu se u okviru mogućnosti sustavno radi. Kad govorimo o poljoprivredi, ne možemo ne spomenuti Vranu d.o.o., najvećega poljoprivrednog proizvođača svježeg povrća i voća koji tradicionalnom poljoprivrednom proizvodnjom čuva plodnost i održivost zemljišta. Ondje je zaposleno više od 120 radnika, i to bez sezonaca. Tu je i Tvornica  mreža i ambalaže čiji novi proizvodni pogon vrijedan 12 milijuna treba biti gotov ove godine.
• Koje nove poslovne projekte planirate u sljedećim godinama?
– Uvijek je teško govoriti o jednogodišnjem razdoblju, ali projekti na kojima se radi ili oni na kojima se počinje raditi jesu redom: rekonstrukcija ljetnoga kina; gradnja i rekonstrukcija pučkog otvorenog učilišta s multimedijskom dvoranom i kinom; karting-centar; gradnja mirovinskoga doma, kanalizacijskog sustava; gradnja zabavnog parka koji će se otvoriti u lipnju ove godine, a ulagač je tvrtka Mirnovec park, sestrinska tvrtka Mirnovec pirotehnike; golfski tereni zagrebačke tvrtke VMD te rekonstrukcija Zavičajnog muzeja Biograda na Moru. Grad planira i druge, nove ideje za koje projekti već postoje, ali sve u svoje vrijeme...

Dodatne informacije

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA