75th banner e

U Gradskoj vijećnici u Biogradu na Moru održano je predstavljanje knjige "Čovjek i njegova sjena" Ante Kovačevića

Objavljeno: Ponedjeljak, 13. ožujka 2017. 07:21
Ocijeni
(0 glasova)

- Doktor Anto Kovačević je svojevrsni Don Quijote hrvatske politike, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez o autoru knjige, hrvatskom uzniku koji je postao poznat pod ispravcima netočnih navodima dok je bio saborski zastupnik, naročito po izreci o ženama, madracima i mudracima.
U knjizi bečki doktor filozofije iznosi svoja sjećanja i dokumente kako bi opisao vlastita stajališta o događajima i ljudima iz vremena komunističke represije, koju je sam imao prilike osjetiti na vlastitoj koži.
Pritom se osvrće na susret sa svojim bivšim progoniteljem, udbašem Željkom Kekićem, danas poduzetnikom, koji mu priznaje da ga je uhodio, špijunirao i progonio. No, poruka knjige ipak leži u praštanju i pomirenju.
- Moja mi je rekla da ona o meni sve zna, a ja o njoj ništa. Moja me sjena godinama pratila i zajedno s drugima progonila, rekao je Kovačević, nositelj liste HSP AS devete izborne jedinice na posljednjim parlamentarnim izborima.
Velik broj nazočnih na promociji potvrđuje kako je tema o Udbi itekako živa, aktualna i da ljude zanima.
- Napisao sam knjigu sa svojim progoniteljem nakon što se on iskreno i javno u svim medijima ispovjedio što mu je činio, kardinalu Kuhariću, dr. Franji Tuđmanju, dr. Marku Veselici i drugima.
U sklopu promocije knjige prikazan je videoisječak iz emisije HRT-a Hrvatska uživo u kojemu dr. Kovačević, zajedno sa Željkom Kekićem, čovjekom koji ga je kao tajni agent UDBA-e za vrijeme komunističkog režima uhodio, progovara o nastanku knjige i potrebi lustracije u hrvatskom društvu.
- Bez lustracije Hrvatska ne može naprijed jer zemlje koje su napravile lustraciju kao Poljska, Češka, Slovačka, Istočna Njemačka, bilježe gospodarski, moralni, politički i svaki drugi napredak, tvrdi Kovačić.
Antu Kovačevića je 1981. komunistička vlast u rodnom Odžaku kidnapirala i godinu potom na montiranom procesu osudila na osam i pol godina robije što je kasnije preinačeno u šest godine koje je odležao u Zenici. Sporedna kazna bila je konfiskacija očeve imovine. Po izlasku iz zatvora Kovačeviću su bila zatvorena sva vrata u Hrvatskoj i BiH.
- U mojoj knjizi se ne mire ideologije, ideologije se ne mogu miriti već ljudi. Između jugoslavenstva i hrvatstva nema pomirenja ali ljudi se moraju i trebaju miriti, kazao je Kovačević posječajući kako su bečki studenti imali tri ideala, Vladu Gotovca, dr. Franju Tuđmana i dr. Marka Veselicu.
Amnesty International proglasila je Antu Kovačevića "zatvorenikom savjesti" jer nije zagovarao nasilje u svom zalaganju za promjenu državnog sustava, a osuđen je zbog svojih mišljenja i govora.
- Bit svega je moći oprostiti. Jedino tako možemo ići dalje, poručio je Kovačević koji je na kraju recitirao stihove pjesme koju je napisao za vrijeme boravka u zeničkom zatvoru.

bnm.logo.footer

Službene mrežne stranice
Grad Biograd na Moru

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA